Kurdiske PPK-krigere kaldes hjem til Tyrkiet

En leder af det forbudte Kurdistans Arbejderparti, PKK, som har ledet et væbnet separatistisk oprør i det sydøstlige Tyrkiet, advarer om at det har kaldt alle krigere hjem og måske vil genoptage angreb mod den tyrkiske stat.

Det sker efter voldsomme sammenstød mange steder i landet mellem politi og kurdiske demonstranter, der kræver tyrkisk handling over for Islamisk Stats angreb på kurdere i Syrien.

Cemil Bayik, som har været med til at stifte PKK, siger, at fredsprocessen mellem hans bevægelse og Tyrkiets regering er tæt på et sammenbrud efter urolighederne, som har kostet mindst 31 mennesker livet og såret 361.

- Vi har advaret Tyrkiet. Hvis staten fremturer på denne måde, så vil partisanerne genoptage en forsvarskrig for at beskytte befolkningen, siger Bayik til den tyske tv-station ARD.

PKK er ellers ved at trække dets væbnede folk væk fra Tyrkiet og flytte dem til dets baser i det nordlige Irak som led i en historisk fredsproces.

- Vi har sendt kriger tilbage, som ellers var trukket ud, siger Bayik.

Kurderne er rasende over, at Tyrkiet ikke angriber Islamisk Stat og tilmed forhindrer kurdere i at tage over grænsen til Syrien for at hindre mulige massakrer i byen Kobani.

Tyrkiets indenrigsminister, Efkan Ala, siger, at en voldsspiral har rystet en lang række af landets byer på grund af udbredte kurdiske protester. Ifølge indenrigsministeren har der været uroligheder i mindst 35 byer over hele Tyrkiet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip