Kurt Westergaard: Charlie Hebdo er et fantastisk blad

Den danske tegner Kurt Westergaard er onsdag aften ude med store roser til det franske magasin Charlie Hebdo, hvis redaktion i Paris tidligere på dagen var udsat for at voldsomt angreb.

Her tiltvang to hætteklædte mænd sig adgang til redaktionen, hvor de skød og dræbte 10 personer. To politibetjente blev også dræbt i forbindelse med angrebet.

Det satiriske magasin er kendt for sine kontroversielle tegninger af blandt andre profeten Muhammed.

Det var en også karikaturtegning af Muhammed, som danske Kurt Westergaard blev kendt for at lave til Jyllands-Posten tilbage i 2005, og siden har han været genstand for trusler samt et drabsforsøg fra ekstreme islamister.

Han roser nu det franske magasin for at have publiceret tegningerne.

- Det er et fantastisk og anarkistisk blad, der går løs på alle magthavere, hvis de synes, at der er grund til det. De skåner ingen, og er meget skarpe og til tider groteske i deres udtryk, siger Kurt Westergaard.

Selvom tegningerne til tider har været på kanten, så mener Kurt Westergaard alligevel, at der er brug for tegninger som dem, Charlie Hebdo har publiceret.

- Jeg kan da godt forstå, at der både er muslimske grupper men også kristne grupper, der kan føle sig stødt af deres arbejde. Hvis du arbejder som satiretegner, så ved du også, at religiøse symboler er meget følsomme ting, som kan udløse voldsomme reaktioner.

- Men det hører jo med til det at bo i et land med ytringsfrihed, at man kan få lov til at tegne billeder ud fra virkeligheden. Sådan er det også her i landet, og sådan skal det blive ved med at være.

- Magasinets ting kan nogle gange være ret grove, men de har også satiretegningens kvaliteter, og dem kan vi ikke undvære, siger han.

1. januar 2010 var Kurt Westergaard selv udsat for et drabsforsøg, da en somalisk mand brød ind i tegnerens hus. Westergaard overlevede ulykken ved at barrikadere sig i et sikringsrum, han havde i huset.

/ritzau/

 

Dagens Gossip