Kvinde-mangel risikerer at forsinke ny EU-Kommission

Der skal være tilstrækkeligt med kvinder i den nye EU-Kommission, og hvis medlemslandene ikke indstiller kvinder nok, så risikerer den nye kommission at overskride den ventede godkendelse i oktober.

Sådan lyder det fra den kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker.

- Hr. Juncker har ved talrige lejligheder gjort det klart, at en kommission med kun to eller tre kvinder hverken vil være legitim eller troværdig, siger Junckers talskvinde, Natasha Bertaud.

- Hvis der ikke findes nogen løsning, kan det være, at der vil være behov for mere tid til at danne kommissionen, tilføjer hun.

Selvom 19 af landene har indstillet deres kommissærer, er det kun to kvinder, der er blevet nomineret: Tjekkiets regionale udviklingsminister, Vera Jourova, samt svenskeren Cecilia Malmström, som er den nuværende kommissær for indre anliggender.

Juncker har ikke lagt sig fast på, hvad der vil være en tilfredsstillende andel af kvinder i kommissionen, men har blot sagt, at kvinderne skal være "tilstrækkeligt" repræsenteret.

Han har desuden lokket ved at signalere, at kvindelige kandidater vil få vigtige porteføljer i kommissionen.

Også EU-Parlamentet, der skal godkende kommissionen, kræver flere kvinder.

Det vil være lidt af en forstoppelse i EU, hvis dannelsen af den nye kommission trækker ud, fordi kommissionen både udarbejder forslag til ny lovgivning og står for den daglige drift - gennemførelsen af EU's politikker og forvaltningen af EU-midlerne.

Den danske klimakommissær, Connie Hedegaard, og de øvrige syv afgående kvindelige kommissærer har i en kampagne - "10 eller flere" - opfordret medlemslandene til at indstille mindst 10 kvindelige kommissærer.

Når Jean-Claude Juncker er færdig med at sætte hele holdet ud fra landenes nomineringer, skal EU-Parlamentet have kommissærerne til høring og godkende dem, hvis de er tilfredse.

Danmark har endnu ikke nomineret en kommissær.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip