Kvinde smitter for første gang mand med zika

Skrevet af admin

15/07/2016

Mest læste i dag

Det første dokumenterede tilfælde af overførsel af Zika-virus fra en kvinde til en mand gennem sex er blevet registret i New York. Det oplyser byens sundhedsmyndigheder fredag.

Det vækker bekymring, da smitten hidtil typisk er sket gennem myggestik. Det er bevist, at virusset kan give misdannelser ved nyfødte børn, hvis en gravid kvinde smittes.

Forskere siger dog, at det vil tage år, før det er opklaret, hvor længe smittede personer er i stand til at overføre virussen. Derfor er forskere gået i gang med at undersøge, hvor længe virusset kan overleve i sæd.

Det er tidligere blevet registreret, at Zika-virusset er blevet overført fra mænd, der har rejst i Zika-ramte områder, til kvinder i andre lande.

Zika-virussets evne til at spredes gennem sex kan betyde, at det nemmere kan få fodfæste andre steder end områder med tropisk klima, hvor de myg, der bærer Zika-virusset lever.

I det tilfælde, der blev offentliggjort fredag, blev virusset overført gennem ubeskyttet sex på kvindens hjemkomstdag.

Manden havde ikke været uden for USA i det forgående år.

Kvinden viste dagen efter symptomer såsom feber, udmattelse, kløe og akne på kroppen og søgte derfor behandling. Her blev hun diagnosticeret som ramt af Zika-virusset.

Da hendes mandlige partner udviklede samme symptomer syv dage senere og søgte samme læge, blev han også diagnosticeret med Zika.

Endnu er der ikke registreret noget tilfælde af myggebåret Zika-smitte i USA.

Sundhedsmyndighederne i USA anbefaler, at alle gravide kvinder, der har sex med en person, der har rejst i Zika-ramte områder, har beskyttet sex. Alternativt anbefales det at afstå fra at have sex, mens de er gravide.

Selv om der er endnu ikke er registret nogle tilfælde af overførsel af Zika-virus gennem sex fra kvinde til kvinde, gælder retningslinjerne også i de tilfælde.

Det står ikke klart, om smitten i tilfældet fra New York er sket vaginalt eller gennem andre kropsvæsker, skriver Reuters. Tidligere har studier på aber vist, at virusset kan overleve i vaginale væsker.

/ritzau/Reuters