Kvindekomité forhindrer udvisning af pakistansk voldsoffer

Skrevet af admin

27/12/2015

Dagens topnyheder

Det var en krænkelse af FN's kvindekonvention, da Flygtningenævnet i april 2013 stadfæstede udvisningen af en 32-årig pakistansk kvinde, som havde været udsat for kønsrelateret vold i sit hjemland.

Det har FN's Kvindekomité ifølge Politiken fastslået i en opsigtsvækkende afgørelse, som kvindens advokat, Niels-Erik Hansen, for nylig har modtaget.

- Det er en grum historie, hvor kvinden i Pakistan har været udsat for vold, overfald med brandbare væsker og beskydning, blot fordi hun har nægtet at indgå i et tvangsægteskab og i stedet har giftet sig med den mand, hun er forelsket i, og som bor i Danmark.

- Alligevel besluttede de danske myndigheder at udvise hende til Pakistan, siger advokaten til Politiken.

Det har FN's Kvindekomité indtil videre dog forhindret ved at gå ind i sagen. Ifølge Niels-Erik Hansen er det første gang i komitéens historie, at den har truffet afgørelse om en tvangsmæssig tilbagesendelse til et hjemland.

Kvindens udvisning fra Danmark er sat i bero, mens Flygtningenævnet overvejer, om det vil genoptage sagen, skriver Politiken.

Sagen er et nyt eksempel på, at FN's komitéer i stigende omfang går i rette med nævnets afgørelser.

Inden for de seneste måneder har Flygtningenævnet således indkasseret fem nederlag efter asylansøgeres klager til FN's Menneskerettighedskomité, hvorefter komitéen har vurderet, at udvisning var en krænkelse af konventionen, skriver Politiken.

Hos Institut for Menneskerettigheder opfordrer monitoreringschef Christoffer Badse til, at FN-komitéerne og danske myndigheder sætter sig sammen og drøfter udviklingen.

- Det er tankevækkende, at der er så mange sager for øjeblikket, som Danmark taber. Det kan der være forskellige forklaringer på, og det er vi nødt til at få rede på, siger han til Politiken.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra Flygtningenævnet.

/ritzau/