Kvindelige kandidater i Saudi må ikke tale med vælgere

Skrevet af admin

11/10/2015

Mest læste i dag

Når vælgerne i Saudi-Arabien 12. december går til valglokalerne for at vælge lokale råd, har de for første gang nogensinde mulighed for at stemme på kvindelige kandidater.

Imidlertid er det ikke helt let for vælgerne at finde ud af, hvad de kvindelige kandidater så mener om dette eller hint.

Den engelsksprogede, saudiarabiske avis Arab News skriver, at valgkommissionen har forbudt kvindelige kandidater at kontakte vælgerne direkte.

Kvinderne er i stedet blevet bedt om at udpege en person, der kan tale for dem.

Kommissionen har også instrueret kandidaterne om, at de skal sikre, at der kampagnekontorerne er separate afdelinger for mænd og kvinder.

Saudi-Arabien er et dybt sunnimuslimsk land, hvor kvinder og mænd lever adskilt i det offentlige rum.

Kvinder skal være tildækket, når de færdes ude. De må ikke færdes alene, men altid have en nærtstående mand med sig eller være flere kvinder sammen.

Lokaler på restauranter er kønsopdelte, og kvinder har ikke ret til at sidde bag rattet i en bil i landet, der styres efter Sharialoven.

Arab News skriver, at der er registreret 366 kvindelige kandidater til valget, men netavisen arabianbusiness.com har et noget højere tal.

Ifølge netavisen er der totalt 7600 kandidater, og af dem er 1066 kvinder.

Men arabianbusiness.com citerer også avisen Saudi Gazette for at skrive, at myndighederne skal gennemløbe kandidaternes ansøgninger om at blive kandidater. Når det er sket, fremlægges en endelig kandidatliste.

Valgkampen begynder efter planen den 29. november.

Kandidaterne skal ifølge netavisen søge myndighederne om licens til at stille op, og der er tre forskellige licenser.

Den første, Licens A, giver kandidaten ret til et kampagnehovedkvarter, til reklame og til at mødes med medier, holde valgmøder og meget mere.

Licens B begrænser kampagnerettighederne noget, og Licens C tillader kun kandidaten at udtale sig til medier og holde seminarer.

/ritzau/