Kvote 2-søgeres interesse for læreruddannelsen falder

Over hele landet daler kvote 2-ansøgeres lyst til en karriere bag et kateder tilsyneladende. Mens landets professionshøjskoler generelt får flere kvote 2-ansøgere i år, så er der faldende interesse for at blive lærer.

En foreløbig optælling fra Danske Professionshøjskoler viser, at søgningen til læreruddannelserne falder 5,3 procent i forhold til 2013.

Skolernes formand, Erik Knudsen, håber, at faldet er et udtryk for, at umotiverede ansøgere er sorteret fra.

- Vi vælger at tro, at det nye optagesystem, som stiller større krav til ansøgerne, afholder nogle af dem fra at søge, som reelt ikke er interesserede i at blive lærere. Hvis det er tilfældet, er det en god ting, siger Erik Knudsen, som er rektor for UC Lillebælt.

Han henviser til, at der sidste år blev der indført adgangskrav, så man fremover skal have et karaktergennemsnit på mindst 7,0 for at blive lærer gennem kvote 1.

På kvote 2, hvor det ikke kun er karaktererne, der tæller, skal ansøgerne samtidig til en optagelsessamtale.

Erik Knudsen vil dog ikke afvise, at megen blæst om lærerfaget det seneste år spiller ind.

- Lærerkonflikten sidste år og de nye arbejdstidsregler, som giver nogle problemer ude på skolerne mellem lærere og ledelse, kan være med til at give læreruddannelsen et mere negativt image, siger han.

På Professionshøjskolen Metropol i København falder kvote 2-søgningen til læreruddannelsen med næsten 16 procent i år, så der i år er 504 ansøgere.

Rektor Stefan Hermann mener også, at faldet har flere årsager.

- Vi forventer, at noget af tilbagegangen skyldes, at der nu er flere afklarede ansøgere på kvote 2. Men vi tror også, at noget af forklaringen er, at man har været ude i en dramatisk konflikt omkring folkeskolen og lærergerningen.

- Det fremmer i hvert fald ikke en stigning i ansøgningerne, siger han.

Sidste år steg antallet af kvote 2-søgere til læreruddannelserne. Det hænger sandsynligvis sammen med, at det nye optagelseskrav fik flere til at søge via kvote 2, siger professionshøjskolernes formand, Erik Knudsen.

Tendensen har ellers de senere år været, at færre søgte ind på læreruddannelserne, siger han.

Generelt stiger antallet af kvote 2-ansøgere til professionshøjskolerne næsten 15 procent i år, viser den foreløbige optælling fra alle landets professionshøjskoler med undtagelse af UCC.

/ritzau/

 

Dagens Gossip