Læserbrev: Mobile stemmebokse også til mennesker med handicap

Læserbrev af Rasmus Lund-Sørensen, byrådskandidat Radikale Venstre Kolding, Hvidtjørnevej 2, 2 tv, 6000 Kolding.

Danskerne skal forvente endnu længere til stemmeurnerne, end de plejer, når de den 19. november skal stemme til byråd og regionsråd.

Ifølge en ny opgørelse fra KMD lavet for PTU, Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede, så er der aktuelt tilmeldt 1414 valgsteder ved det kommende valg mod 1471 ved folketingsvalget i 2011. Dermed er der et samlet fald i valgsteder på 23 procent eller 413 færre valgsteder siden valget i 2005 før strukturreformen, som reducerede antallet af kommuner markant.

Det fortsatte fald og centraliseringen af valgsteder er bekymrende for demokratiet og muligheden for at mennesker med handicap at stemme.

Radikale Venstre Kolding mener at man skal sende de mobile stemmebokse ud til bofællesskaber, intuitioner og andre steder.

Ifølge undersøgelser er prisen for en stemme afgivet på et valgsted 25-30 kroner mod omkring 100 kroner for at håndtere en brevstemme. Udviklingen rammer de vælgere, der ikke er mobile, som ikke har bil, er ældre eller mennesker med handicap.

Økonomi- og Indenrigsministeriet, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening har lavet samarbejde omkring www.stem.dk.

Fra hjemmesiden www.stem.dk ” Deltagelsen til lokalvalg i Danmark er faldende. Vi danskere er ellers verdensmestre i demokrati som vi sammenlignet med andre lande ved meget om. Vi er også flittige til at sætte kryds ved Folketingsvalgene, men desværre er vi mindre engagerede når det kommer til nærdemokratiet.

Derfor har vi i fællesskab skabt en kampagne der sætter fokus på det IKKE at stemme…”

Jeg har selv et handicap og sidder i kørestol, men har en bil og handicaphjælper så jeg kan bruge min stemme, men mange mennesker med handicap kan ikke benytte samme stemmeret fordi de ikke har bil eller er skåret i hjælper/ledsager timer, bor i bofællesskab eller institution og derfor syntes jeg at vi skal sende mobilestemme bokse ud til de vælgere, der ikke er mobile, som ikke har bil, er ældre eller mennesker med handicap