LA: Hold politikere væk fra forskernes arbejde

05/04/2016 10:40

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Forskerne skal selv afgøre, hvornår de offentliggør deres resultater. Det skal politikerne ikke blande sig i. De skal holde en arms længdes afstand.

Det fastslår Liberal Alliances landbrugsordfører, Mette Bock.

Professorer på Aarhus Universitet måtte først 1. februar 2016 fremlægge beregninger af landbrugspakken, som regeringen fik igennem i december 2015. Det aftalte Miljø- og Fødevareministeriet med Aarhus Universitet i en kontrakt ifølge Orientering på P1.

- Jeg synes generelt ikke, at politikere skal blande sig i, hvordan universiteter agerer med at offentliggøre forskningsresultater. Der skal være en arms længdes afstand siger Mette Bock.

Dog påpeger hun, at kontrakten om landbrugspakken er indgået mellem embedsmænd og universitetet, ikke med politikerne.

- Det er et kontraktligt forhold. Så det er ikke politikerne, men embedsværket, som har været inde. Men der skal meget stærke argumenter til, før man laver aftaler. Forskere skal offentliggøre deres resultater efter aftaler med deres institutter, siger Mette Bock.

Professor Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet, havde gerne offentliggjort sin såkaldte baseline-rapport inden fristen.

- Det kunne jo have medført, at man allerede dengang havde grebet ind med yderligere tiltag til at mindske udledningen af kvælstof, siger han til Orientering.

I landbrugspakken deltog forskerne i en høring hos miljø- og fødevareudvalget. Mette Bock afviser, at forskerne skal lade politikerne forhandle uden indblanding.

- Fagligheden er altid noget godt, men er ikke udiskutérbar. Det kan være forskellige vinkler på problemstillingen, afhængig af om det er en havbiolog, ornitolog eller hvem der arbejder med tingene, siger Mette Bock.

- Men generelt synes jeg ikke, at fagligheden kan forplumre.

/ritzau/