LA og K er parat til at leve med sundhedsmilliarder

Venstre-regeringen lægger op til et samlet løft af sundhedsområdet på 2,4 milliarder i 2016. Selvom hverken Liberal Alliance eller De Konservative er vilde med at bruge flere penge på det offentlige, så ligner det ikke en forhindring for en finanslov.

Efter et møde i Finansministeriet tirsdag, hvor netop sundheds- og ældreområdet var på bordet, siger LA's finansordfører, Ole Birk Olesen:

- Jeg er virkelig meget optimistisk. Jeg tror, der kommer en finanslov i år, og jeg tror, det bliver de blå partier, der laver den, siger Ole Birk Olesen

Meldingen er værd at bide mærke i, fordi det ellers var nu, at LA skulle melde fra, hvis man for alvor vil bekæmpe en vækst i sundhedsudgifterne. Men LA er tilsyneladende indstillet på at finde et kompromis:

- Vi mener jo godt, at man kan forbedre sundhedsindsatsen i Danmark uden at bruge så mange penge. Men vi har noteret os, at der er andre partier i blå blok, som synes, at det er meget vigtigt, at beløbene har en vis størrelse.

- Det er deres ønske til forhandlinger, og ligesom vi forventer, at de imødekommer os på vores politik, så forventer de nok, at vi også imødekommer dem på deres politik, siger Ole Birk Olesen.

Heller ikke De Konservatives Søren Pape Poulsen lagde for alvor op til et opgør om de ekstra penge til sygehuse og ældrepleje.

- Jeg har respekt for, at de forskellige partier har forskellige prioriteringer, siger Søren Pape Poulsen, som dog samtidig understreger, at kunsten ikke kun må være at bruge flere penge, men også hvordan man bruge pengene.

Søren Pape Poulsen lægger dog ikke op til at blokere for satsningen på sundhed og ældre:

- Jeg skal primært se på, hvad De Konservative samlet set får ud af den aftale, siger K-formanden.

Både LA og De Konservative håber, at de i forhandlingerne kan få regeringen til at flytte sig på spørgsmålet om grundskylden, som bekymrer boligejere.

- Alle partier skal selvfølgelig tilgodeses, og ligesom der kan være partier, som har et stærkt ønske her, så har vi et stærkt ønske, når det gælder husejernes boligbeskatning samt politiet, siger Søren Pape Poulsen.

Det er især blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, som presser på at for at bruge penge på sundhed og ældre. Partiets finansordfører, René Christensen, siger efter mødet:

- Det vigtigste for Dansk Folkeparti er at få fjernet patienterne fra gangen. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Og så skal vi have en værdig ældrepleje i hele landet. Det vil vi bruge én milliard kroner på, siger René Christensen.

Han mener, at både regeringen og de øvrige partier i blå blok har lyttet fordomsfrit til DF's ønsker.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger efter mødet:

- Jeg synes, at vi har haft nogle rigtig gode drøftelser i dag. Både i forhold til at sikre mest mulig sundhed for pengene, men også med stort fokus på det, som vi har lagt op til fra regeringens side, blandt andet at nedbringe overbelægningen på de medicinske afdelinger og forhindre, at patienter ligger på gange og i skyllerum, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip