LA støtter Pia Kjærsgaard som Folketingets formand

Fredag får Folketinget sin første kvindelige formand nogensinde. Og det bliver Pia Kjærsgaard, Dansk Folkepartis tidligere formand.

Det må være konklusionen, efter at Liberal Alliance onsdag efter flere dagens tøven meldte sin støtte til Pia Kjærsgaard.

Til gengæld får Liberal Alliance formandsposten i Folketingets magtfulde finansudvalg. Det har de fire borgerlige partier aftalt, fortæller partiets politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, til TV2.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har talt varmt for at gøre Pia Kjærsgaard til formand. Og hun har naturligvis også støtte fra sit eget parti. Dermed har man i blå blok ventet på meldingerne fra Liberal Alliance og De Konservative, så flertallet kunne komme på plads.

De Konservative vil ifølge Ritzaus oplysninger klokken 14 onsdag sige, om de støtter Pia Kjærsgaard som formand. Gør partiet det, er der flertal for at give posten til Pia Kjærsgaard.

Som blå bloks mindste parti vil det være meget opsigtvækkende, hvis De Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, vælger at tage formandsposten som gidsel i et spil om indflydelse på den nye regeringspolitik.

Den rolle har Liberal Alliance fået masser af kritik for i regeringsforhandlingerne og i regeringens første dage. Derfor tyder meget på, at De Konservative også vil bakke op om Pia Kjærsgaard, som dermed kan krone en lang politisk karriere med den prestigefyldte post.

Tidligere krævede Liberal Alliance ellers topskattelettelser til gengæld for at pege på Pia Kjærsgaard. Men ifølge TV2 har partiet i stedet valgt at handle med poster.

Det vides endnu ikke, hvem der besætter posten som formand for Finansudvalget, men ifølge Simon Emil Ammitzbøll lægger det fast, at posten tilfalder Liberal Alliance.

Den tidligere formand og stifter af Dansk Folkeparti bliver den første kvindelige formand for Folketinget. Danmark har dog tidligere haft en kvindelig formand for det daværende Landsting.

I 1950 blev Socialdemokraternes Ingeborg Hansen valgt til formand for Landstinget, og hun blev dermed verdens første kvindelige parlamentsformand.

Ligesom Pia Kjærsgaard var Socialdemokraten Ingeborg Hansen en politiker med markante holdninger.

Ingeborg Hansen var blandt andet fortaler for adgang til abort af sociale årsager. Og hun stemte som den eneste i Folketinget og Landstinget imod straffelovstillægget af 1945, der efter krigen midlertidigt genindførte dødsstraffen for landsforrædere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip