LA vil have Irak-dokumenter frem i lyset

Selv om Liberal Alliance vil lukke Irak-kommissionen, stemmer partiet for, hvis oppositionen til efteråret foreslår at give adgang til kommissionens dokumenter, som ellers båndlægges i Rigsarkivet i tyve år.

Det siger Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock.

- Hvis vi ikke ved andet, end vi ved nu, så vil vi støtte det. Men som sagt, så skal man ikke være argumentresistent som politiker, siger Mette Bock.

- Hvis der kommer virkelig overbevisende argumenter for, at det ikke skal fremlægges, så kan det godt være, at vi ikke kan stemme for.

Mette Bock ser ingen indre modsætning i, at hun vil lukke kommissionen, men give adgang til dokumenterne, med mindre det strider mod hensyn til Danmarks allierede eller personlige hensyn til udsendte soldater.

- Vi var imod, at kommissionen overhovedet kom i gang. Men nu har den arbejdet, og der foreligger materiale. Det skal vi selvfølgelig have åbenhed omkring, siger Mette Bock.

- Hvis det skal henlægges i arkiver i tyve eller halvtreds år, så stiger befolkningens mistanke om, at der ligger et eller andet, som er fuldstændig galt, men ikke må komme frem.

Kommissionen har indkaldt forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og hans departementschef, Nils Bernstein, samt forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) og Udenrigsministeriets tidligere direktør Friis Arne Petersen.

S-R-SF-regeringen nedsatte kommissionen for at genere VK-regeringen og Dansk Folkeparti, som i marts 2003 vedtog at gå med i Irak-krigen, mener Mette Bock.

- På mit allerførste møde i 2011 med Villy Søvndal som udenrigsminister var det vigtigste for ham, at man nu ville nedsætte den kommission. Det var rent politisk drilleri. Det brød vi os ikke om, siger Mette Bock.

/ritzau/

 

Dagens Gossip