Låner du dine venner penge? Disse seks ting skal du vide

Penge mellem venner kan ende grimt, hvis ikke du tænker dig om, inden du låner din nødstedte ven penge. Få de gode råd her.

Det kan være svært at sige nej, når en god ven eller veninde står med store hundeøjne og spørger efter en lille skærv i bøssen til at klare en økonomisk vanskelig situation. Det kan i nogle situationer godt lade sig gøre, hvor pengene mellem venner ikke går udover forholdet. Der er dog flere ting, som skal gennemtænkes grundigt, før du agerer barmhjertig samaritaner. Her er nogle gode råd til, hvad du skal gøre når en ven eller veninde spørger om et lån.

Spørg om de har brug for din hjælp
Selvom man selv kan befinde sig i noget af en kattepine, når ens venner kommer og spørger efter et lån, så skal man huske på, at det også har været ekstremt svært for dem at bede om pengene. Det kan give et hak i ens stolthed at indrømme,  at man har brug for hjælp. Vær derfor en god ven og spørg, hvad de har brug for, og hvordan du kan hjælpe med at forbedre situationen. Spørg ind til, hvad pengene skal bruges til, så du sikrer dig, at pengene er nødvendige og situationen er presserende. Du hjælper ikke din ven ved at låne til ligegyldige ting, så gentager situationen sig bare igen.

Tilbyd alternativer
Tilbuddet om at låne penge skal kun være sidste udvej. Prøv i stedet at tilbyde alternativer til at låne penge, så jeres forhold har en bedre chance for ikke at blive påvirket. Måske har du nogle kontakter til et job, nogle gode sparetips eller muligheden for at have vedkommende boende, alt efter hvad ens ven har af problemer. Det kan måske umiddelbart virke lidt arrogant, at du fremstår bedrevidende , men hvis alternativerne kan hjælpe, så hjælper det jer begge to.

Være klar omkring vilkår
Hvis der ikke er andre alternativer end at pengene skal på bordet, så betragt lånet som en formel forretningsaftale. Det vigtigste er, at det ikke kommer imellem jeres venskab. Så det er en god idé at tage alle følelser ud af situationen og sætte en klar og formel tone for lånet. Ligegyldigt om I aftaler, at pengene skal falde på én gang på et givent tidspunkt, eller tilbagebetalingen foregår over rater, så vær meget klar i spyttet omkring, hvilke vilkår du sætter omkring lånet, så I begge er fuldstændig klar over, hvilken aftale I indgår. Selvom I er gode venner, så lav en kontrakt på aftalen, så der er helt rene linjer.

Lad det forblive imellem jer
Hvis I vælger at indgå en aftale så sørg for, at ingen andre får noget at vide. Det kan være ubehageligt for din ven, hvis folk omkring jer ved, at vedkommende har brug for økonomisk støtte. Der er heller ingen grund til, at andre folk ved, at du låner penge ud. Det kan i værste fald resultere i, at andre kommer og spørger om samme aftale. Det vil blot sætte dig i samme dilemma en gang til. Undgå for mange rygter og akavede situationer og hold aftalen tæt imellem jer. 

Vær forberet på at pengene måske ikke kommer tilbage
Selvom du kender din ven utrolig godt, og du har fuld tillid til, at pengene nok skal falde i forhold til jeres aftale, så kan den økonomiske situation være så kritisk, at pengene ikke kommer din vej igen. Med denne usikkerhed skal du forberede dig på, at pengene kan blive en donation i stedet for et lån. De ville højst sandsynligt ikke komme til dig om et lån, hvis ikke det var nødvendigt, så det er ikke sikkert at pengene enten kommer tilbage eller falder i forhold til jeres aftale. Hvis du tænker, at aftalen nok skal holde, fordi i er gode venner, kan du desværre komme til at tage fejl. En god tommelfingerregel er, kun at låne penge ud, som du kan undvære.

Hvis du ikke har mulighed for at hjælpe
Har du ikke muligheden for at låne din ven penge, så kan du være brugbar på anden vis og hjælpe med at finde frem til, hvordan pengene så kan komme i hus. Sæt dig ned med din ven og tænk situationen igennem. Kan det være en god idé at spørge forældrene i stedet, eller har du selv prøvet at ansøge om kassekredit? Tænk over, hvordan du kan hjælpe din ven og giv de gode råd videre.
Vil du gerne hjælpe, men har ikke selv ressourcerne til det, så foreslå din ven at at anvende  sammenligningssider på finansielle ydelser som samlino.dk, hvor man kan finde frem til de billigste forbrugslån. På denne vis hjælper du din ven med at undgå for høje renter og ÅOP, som kun gør situationen endnu være.

 

 

Dagens Gossip