Labour: Cameron har skadet vore nationale interesser

Britiske aviser skriver, at Storbritannien er rykket tættere på et farvel til EU, efter premierminister David Camerons "knusende" nederlag i opgøret om nomineringen af Jean-Claude Juncker som ny formand for EU-Kommissionen. Samtidig går partilederne fra landets store partier skarpt i rette med Cameron.

Ed Miliband, der leder det store oppositionsparti Labour, siger, at den konservative Cameron ikke har formået at opbygge alliancer i EU, så han kunne forhindre nomineringen af en mand, som han opfatter som "ærke-føderalist".

- Jeg er bange for, at vi efter uger med buldren og bragen og en masse spin fra David Cameron, nu ser på en fuldstændig ydmygelse, siger Miliband til Sky News.

- Det var meningen, at han skulle opbygge alliancer, men i stedet har han brændt alliancer, og der for har han ikke kunnet indfri nogen forventninger. Det er vore nationale interesser, som er taberen nu, siger Miliband videre.

Lederen af det britiske EU-modstanderparti Ukip, Nigel Farage, siger, at Cameron er "en taber".

- Camerons ageren i forhold til Junckers nominering viser, at han intet har lært, siger Farage.

I pressen er der delte meninger om, hvorvidt det er Cameron eller EU, som har skylden for, at det bliver stadigt vanskeligere at overbevise briterne om, at de skal stemme ja ved en eventuel folkeafstemning om deres EU-medlemskab i 2017.

- Et skridt nærmere på at forlade Europa, skriver den konservative Daily Telegraph på forsiden, mens forsiden på Rupert Murdochs The Times har overskriften: Storbritannien nærmer sig udgangen.

Den venstreorienterede avis The Guardian har den næsten identiske overskrift "Storbritannien tættere på exit fra EU efter Juncker-afstemningen".

Den EU-venlige Independent har fokus på premierministeren: "Cameron knust – og Storbritannien nærmer sig en udmelding fra EU".

The Sun anlægger en mere patriotisk krigerisk linje: "Cam: Vi er i krig med EU".

- Det var et nederlag og en katastrofe, skriver The Independent, som understreger, at det ikke er godt at isolere sig, hvis man vil overbevise andre.

The Telegraph lægger hele skylden på EU, og skriver, at det nu er op til EU at finde argumenter for, at Storbritannien forbliver i unionen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip