Lægeforening: Misbrug af forskningsmidler er uacceptabelt

Lægeforeningen tager afstand fra, at læger og forskere bruger forskningspenge til egen fornøjelse. Først dukkede en sag om læger, der havde misbrugt midler for millioner af kroner op på Rigshospitalet - og torsdag fik Region Midtjylland også sager om snyd med forskningsmidler.

- Misbrug er uacceptabelt, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

- Og sager af denne type risikerer at trække et spor af mistillid efter sig, som går ud over både vigtig forskning i nye behandlinger og det helt overvejende flertal af forskere, som bruger forskningsmidler efter reglerne, siger formanden i en kommentar til den nye sag.

Via en intern undersøgelse i Region Midtjylland har man fundet ni tilfælde, hvor læger ikke har brugt forskningsmidler efter reglerne. Regionen kræver nu op mod en kvart million kroner tilbagebetalt fra de involverede. I et tilfælde er der sket politianmeldelse.

Region Midtjylland vil nu stramme op og præcisere de gældende regler. Lægeforeningen siger, at det er positivt, at "regionen tager medansvar og kommer med en grundig gennemgang, der viser sagens rette proportioner".

- Der er behov for regler, som ikke kan misforstås, og en effektiv kontrol af at de efterleves. Det kan naturligvis ikke undskylde bevidst misbrug, siger Mads Koch Hansen.

- Men mangel på regler og opfølgning kan skabe grobund for en uheldig kultur, som er en forudsætning for, at disse sager kan opstå, siger formanden.

Lægeforeningen mener, at det generelt er en vigtig opgave for sygehuse og regioner at kommunikere reglerne for administration af forskningsmidler.

- Det er nødvendigt, at reglerne for håndtering af forskningsmidler er helt klare for forskerne, og Lægeforeningen opfordrer sine medlemmer til at sætte sig ind i dem, siger Mads Koch Hansen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip