Lægemiddelindustrien advarer mod nej til patentdomstol

Danmarks største eksportindustri, lægemiddelindustrien, kaster sig nu aktivt ind i kampen for at sikre et dansk ja til det fælles europæiske patent og EU's patentdomstol ved den bebudede folkeafstemning 25. maj.

Et dansk nej kan koste arbejdspladser og få virksomheder til at flytte aktiviteter ud af landet, advarer Ida Sofie Jensen, direktør i Lægemiddelindustrien.

- Det er ikke sådan, at hvis Danmark stemmer nej, så lukker man helt ned. Men hvis det bliver sådan, at Danmark holder sig uden for enhedspatentet, så kan man frygte, at man langsomt flytter forskninsgsaktiviteter andre steder hen.

- I hvert fald vil man ikke flytte sine forskningsaktiviteter hertil, siger Ida Sofie Jensen, direktør i Lægemiddelindustrien.

Lægemiddelindustrien investerer hvert år mere end ni milliarder i nye produkter, hvor der ofte skal udtages patent. Og Danmark eksporterede i 2012 lægemidler for 66,7 milliarder kroner, hvilket svarer til knap 11 procent af den samlede danske eksport.

Samtidig er branchen den eneste, som har haft stabil fremgang og skabt nye job under de seneste års krise, påpeger Ida Sofie Jensen.

- I Danmark har vi en lægemiddelindustri, der er nummer to i verden, når man måler per indbygger, og når man kigger på antallet af udstedte patienter, så er vi nummer tre i verden.

- Vi er et land, der er rigtig dygtige til at udvikle nye produkter uden for lægemiddelindustrien. Hvis man forestiller sig, at vi skal holde os uden for det her, så har man ikke meget forståelse for, hvad lægemiddelindustrien betyder for Danmark.

- Desværre er der gået ideologisk politikkamp i det, og det er skuffende. Men jeg tror stadig på, at vi via information kan overbevise danskerne om, at de skal sørge for, at vi bliver en del af enhedspatentet og den regulering, som EU står for, siger hun.

Lægemiddelindustrien mødtes mandag med europa- og handelsminister Nick Hækkerup (S) for at diskutere betydningen af dansk tilslutning til det europæiske patent og patentdomstolen.

Og ministeren glæder sig over, at Lægemiddelindustrien går aktivt ind i kampen for at få danskerne til at stemme ja.

- Lægemiddelindustrien skaber fantastisk mange arbejdspladser i Danmark, og det er jo et område, hvor der bliver taget mange patenter, og det er dyrt at udvikle produkterne.

- Min appel og mit håb er, at det her ikke bliver en diskussion om krumme agurker og lakridspiber og for og imod EU, men at vi får en fredelig og saglig diskussion om de store fordele ved det her, siger Hækkerup.

/ritzau/

 

Dagens Gossip