Læger brugte en kvart million i forskningspenge på hoteller

En forsker fra Regionshospitalet i Viborg er blevet bortvist og meldt til politiet efter en omfattende undersøgelse fra Region Midtjylland af brugen af forskningsmidler over fem år.

Forskeren skal desuden tilbagebetale knap 160.000 kroner, som er brugt til andet end forskning. Pengene er blandt andet brugt til iøjnefaldende høje regninger til hoteller og restaurationer.

- Forskningsmidler skal bruges til et bestemt formål, og sker det ikke, er reglerne overtrådt. Vores undersøgelse viser, at enkelte forskere har brugt penge uden relevans for området, siger økonomidirektør i Region Midtjylland, Per Grønbech.

Undersøgelsen har også afsløret en anden forsker fra Aarhus Universitetshospital, som skal betale 58.000 kroner tilbage.

Det skyldes især, at forskeren har medbragt sin ægtefælle som forskningsassistent på en del af sine rejser. Samtidig har forskeren haft nogle af sine forskningsmidler stående på en privat konto i strid med reglerne.

Regionens kulegravning af bilag og forskningskonti i årene 2009 til 2013 har hevet i alt ni forskere frem i lyset, hvoraf de to ovennævnte betegnes som de værste.

De øvrige syv sager spænder fra udlejning af sommerhus og privatfly til egne forskningsprojekter samt andre mindre fejl og mangler.

- I betragtning af at vi i undersøgelsesperioden har haft et forskningsbudget på samlet to milliarder kroner og 2000 forskere med mere end 250.000 posteringer, så er det trods alt ikke mange uregelmæssigheder, vi har fundet, siger Per Grønbech.

Alligevel vil regionen sammen med hospitalerne og Aarhus Universitet nu for en sikkerheds skyld præcisere procedurerne.

Den interne undersøgelse i Region Midtjylland blev sat i gang, før der blev afsløret, at læger på Rigshospitalet i København havde fusket med forskningsmidler for flere millioner kroner.

- Efter de sager, der har været fremme derovre med svindel med forskningsmidler, er der en kæmpeværdi i at få afkræftet den generelle mistillid til forskerne, som mange kan have fået af den sag, siger institutleder på Aarhus Universitetshospital Kristjar Skajaa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip