Læger: Flere dør fortsat af sult i syrisk by efter nødhjælp

I alt 35 mennesker er bekræftet døde af sult i den belejrede syriske by Madaya siden december. Fem af dem er omkommet, efter at en konvoj med nødhjælp nåede frem til byen 11. januar, oplyser organisationen Læger Uden Grænser.

- Det er chokerende. Patienter dør stadig på trods af, at to store internationale nødhjælpskonvojer er ankommet, siger Brice de le Vingne, operationel chef for Læger Uden Grænser, i en pressemeddelelse og uddyber:

- Nogle af de nuværende patienter overlever muligvis ikke en dag mere. Lægelige vurderinger af de kritisk syge og fejlernærede patienter skal ske øjeblikkeligt, og det er svært at forstå, hvorfor patienter, der klamrer sig til livet, ikke allerede er blevet evakueret.

Medarbejdere fra FN's Børnefond har tidligere på ugen rapporteret om "alvorlig underernæring" i Madaya.

En konvoj af lastbiler medbringende fødevarer, medicin og andre fornødenheder nåede mandag frem til byen, hvor tusindvis af mennesker angiveligt i månedsvis har været uden forsyninger.

Byen er belejret af præsident Bashar al-Assads regeringsstyrker.

Læger Uden Grænser har udpeget 18 kritiske patienter, der ifølge organisationen skal evakueres straks, hvis de skal have en chance for at overleve.

Et større antal har akut behov for hjælp fra læger og eksperter i fejlernæring i løbet af de kommende dage, lyder det videre.

- Vi advarer kraftigt om, at nogle af de patienter, der har akut behov for hospitalsindlæggelse, vil dø, hvis de ikke bliver behandlet straks. Det er den akutte situation, mens anden væsentlig lægelig opfølgning skal finde sted de kommende dage, siger Brice de le Vingne.

Uddelingen af humanitær nødhjælp er et resultat af en aftale mellem de stridende parter, FN samt Røde Kors og Røde Halvmåne.

Ifølge den arabiske tv-kanal Al Jazeera skønner FN, at næsten 400.000 syrere lever i belejrede områder forskellige steder i Syrien.

Omkring 42.000 mennesker menes at befinde sig i Madaya.

/ritzau/

 

Dagens Gossip