Læger genoptager ebola-indsats efter angreb

Læger uden Grænser har genoptaget arbejdet på det behandlingscenter, som i sidste uge blev lukket efter angreb fra en gruppe lokale i byen Macenta i det sydøstlige Guinea.

De seneste uger har et større udbrud af ebola, der er en af verdens dødeligste virusser, hærget det vestafrikanske land Guinea. Derfor er det vigtigt, at lægerne nu kan genoptage arbejdet, lyder det.

- Efter adskillige dages forhandlinger med lokale og regionale myndigheder, landsbyens ældre og unge i området, er vi blevet forsikret om, at vi kan fortsætte vores arbejde i sikkerhed, siger Corinne Benazech, Læger uden Grænsers landekoordinator i Guinea, i en pressemeddelelse.

Fredag i sidste uge blev organisationens biler og det behandlingscenter, hvor patienter med ebola bliver tilset og behandlet, angrebet af en stenkastende gruppe lokale, som anklagede Læger uden Grænser for at have bragt ebola-virus til Guinea.

Ingen kom til skade under hændelsen, men det tvang læger og personale til at overdrage aktiviteterne til de lokale sundhedsmyndigheder.

Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at udbruddet af ebola har kostet flere end 110 mennesker livet i Guinea og Liberia siden januar, mens man frygter, at det har spredt sig til Mali og Sierra Leone.

- Vi tager frygten i lokalsamfundet meget alvorligt. Der har ikke været ebola i Guinea før, og når man så ser vores medarbejdere iført beskyttelsesdragter, kan det godt være noget af et chok for mennesker, der ikke er vant til det, siger Benazech.

Læger uden Grænser har sendt et hold til nabolandet Liberia for at hjælpe de lokale sundhedsmyndigheder, efter at der er konstateret ebola i den nordlige del af landet.

Udbruddet af ebola er blandt andet alvorligt, fordi det er afgørende vigtigt, at alle i området har tilstrækkelig viden om sygdommen - og hvordan man undgår smitte.

Ebola kan overføres til mennesker fra vilde dyr og mellem mennesker gennem kontakt med blod, sekreter og andre kropsvæsker. Ubeskyttet håndtering af smittede lig kan også føre til infektion.

Ebola, som er en uhelbredelig sygdom, har dræbt omkring 1600 mennesker, siden den første gang blev opdaget i 1976.

/ritzau/

 

Dagens Gossip