Læger om amning: Kærlighed sidder ikke i brysterne

Den, der sagde: Man skal ikke græde over spildt mælk, kan umuligt have talt om modermælk. Sådan skriver tre amerikanske professorer i psykiatri på Washington Post.

De tre er specialiserede i behandling af kvinder, som lider af depression og angst under graviditeten og efter fødslen - og møder mange nye mødre, som anklager sig selv i forbindelse med amning.

Det er psykiaternes oplevelse, at nogle kvinder er så opsatte på udelukkende at give deres børn modermælk, at de udholder smerter i brysterne og brystvorterne og oplever søvnmangel, angst og kroniske følelser af utilstrækkelighed døgnet rundt for at gøre det, der er ‘bedst’ for deres babyer.

Læs mere: Politikvinde ammer forladt baby tilbage til livet

Deres råd til disse mødre er: Når det kommer til amning, er dit helbred og din lykke lige så vigtig som din babys:

- Lad os ikke glemme, at båndet mellem mor og barn skabes af sunde mødre og børn - og man kan ikke overse halvdelen af ligningen, skriver de i indlægget.

Der er mange potentielle og veldokumenterede fordele ved at amme sit barn: Nedsat risiko for infektion, diabetes, leukæmi, fedme, øget IQ. Mens moderen hurtigere taber sig og nedsætter risikoen for brystkræft.

- Hvis man kun tænker på fordelene for barnet, kan man let komme til den konklusion, at det er værd at gøre hvad som helt for at kunne give barnet modermælk, skriver de i indlægget.

Læs mere: Jordemødre advarer: Gem mobilen væk når du ammer

Men psykiaterne påpeger, at det er vigtigt at huske, at amning indebærer mere end ernæring. Det handler også om at holde, kramme og have følelsesmæssig kontakt med barnet på en måde, som fremmer udviklingen af et sikkert og engageret barn. Og det kan ske på måder, der ikke involverer udelukkende amning, hævder de.

- For få mennesker taler om, at ligesom nyfødte babyer er sårbare, så er nybagte mødre det også. Og en mors mentale helbred er altafgørende. Ikke kun for hende, men også for barnet, skriver de i indlægget.

- En depressiv og angst mor er ikke i stand til at give sit barn den pleje, det har brug for for at udvikle sig og vokse. Og hvis depressionen og angsten skyldes eller forværres af amningen, er amningen ikke det værd, tilføjer de.

Du kan læse hele indlægget på engelsk lige her.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip