Læger uden Grænser søger danske læger til ebola-områder

Problemerne med den ekstremt smitsomme sygdom ebola er nu blevet så store i flere vestafrikanske lande, at nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser er løbet tør for folk, der kan hjælpe lokalbefolkningerne.

Læger uden Grænser har derfor sendt en usædvanlig appel rundt til danske hospitaler, hvor man håber at finde læger og sygeplejersker, der kan tage af sted. Det siger Merete Engell, som står for rekrutteringen i Læger uden Grænser, i en pressemeddelelse.

- Vi har nået grænsen for, hvad vi kan sende af sted af erfarne folk fra vores egen organisation og sender nu en skrivelse rundt til hospitaler i Danmark, som har infektionsmedicinske afdelinger med isolationsenheder, siger Merete Engell.

Læger uden Grænser sendte appellen ud til danske hospitaler fredag formiddag. Efter få timer havde den første læge henvendt sig.

- Det er jeg jo glad for. Det siger noget om, at folk vil hjælpe og ikke er ligeglade med, hvad der sker i Vestafrika, siger Merete Engell.

I øjeblikket er tre danskere udsendt til ebola-områder for Læger uden Grænser. I alt har organisationen 70 udsendte fra hele verden og over 600 nationalt ansatte, der arbejder med ebolaprojekter i Guinea, Sierra Leone og Liberia. Men det er ikke nok, siger Merete Engell.

- Fra international side har man bedt os om at henvende sig til vores nationale infektionsmedicinske afdelinger for at se, om der skulle være relevant erfarent personale, der kan hjælpe til i de tre lande, hvor Læger uden Grænser har behandlingscentre, siger hun.

Situationen er så desperat, at Læger uden Grænser er villig til at udsende læger og sygeplejersker på kortere ophold af tre til fire ugers varighed. Normalt er man typisk udsendt i et halvt til et helt år ad gangen.

- Normalt bruger vi kun folk, der binder sig i længere tid, da det er vigtigt for organisationen som helhed at have mulighed for grundig rekruttering, forberedelse, udsendelse og fastholdelse af personale.

- Vores 400 andre projekter skal ikke kun drives af personale udsendt i kort tid. Men situationen er nu så desperat, at vi altså gerne sender folk af sted på kortere ophold, siger Merete Engell.

/ritzau/