Læger vil forbyde gentest til forsikring

Skrevet af admin

30/01/2016

Dagens topnyheder

Danskere skal ikke kunne udelukkes fra at få en forsikring, fordi forsikringsselskaberne får lov at lave gentest. Regeringens vil i lovkataloget vurdere, om forbuddet mod gentest skal sløjfes.

Det siger Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.

- Det er helt urimeligt, at man vil bruge gentest til at vurdere menneskers risikoprofil for at fastlægges policens pris, og om man overhovedet vil forsikre, siger Andreas Rudkjøbing.

- Gentest er i virkeligheden et vældig usikkert grundlag til at basere risiko for at udvikle sygdomme på. Der er meget få sygdomme, hvor man har et gen og udvikling af sygdom.

I en fælles pressemeddelelse med Forbrugerrådet Tænk og Danske Patienter advarer han justitsminister Søren Pind (V) mod at give efter for forslaget fra Forsikring og Pension, der ønsker nye og lempeligere regler på området.

Spørgsmål: - Er Lægeforeningen bekymret for, at nogle danskere kan udelukkes fra at få forsikring på et usikkert grundlag?

- Skal man forstå Forsikring og Pensions ønske om at inddrage gentest for forsikring, så kan man blive bekymret for, at fuldstændig raske mennesker kan blive nægtet adgang med en eller anden vilkårlig risikoprofil i gentesten, siger Andreas Rudkjøbing.

Lægeforeningen frygter også, at patienter fravælger gentest i behandlingen, hvis forsikringsselskaberne kan bruge oplysningerne. Gentest giver god mening, når kvinder behandles for brystkræft med medicin, påpeger han.

- I USA er der eksempler på, at kvindelige patienter fravælger gentest, fordi det ikke blot påvirker dem, men også deres børns mulighed for at tegne en forsikring, siger Andreas Rubkjøbing.

Lægeforeningen vil også fjerne forsikringsselskabers mulighed fra at benytte familiemedlemmers sygehistorie, når de vurderer, om en person kan tegne forsikring, siger han.

/ritzau/