Læger vil tage afstand fra kolleger som skader standen

Sager, som den om en overlæge, der købte Rolexure og dyre rejser for forskningspenge, skader hele standen, lyder det fra Lægeforeningen.

Foreningen har derfor på et repræsentantskabsmøde besluttet, at man vil indføre et såkaldt værdighedskrav.

Med kravet skal lægerne kunne tage afstand fra kolleger, som opfører sig uværdigt.

- Det er i kølvandet på nogle få uheldige sager. Vi har kunnet konstatere, at det har slidt på tilliden til os som læger, siger formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing.

- Vi er ikke ude i en tillidskrise, men jeg synes, det er udtryk for rettidighed at få mulighed for at tage de her sager op og få taget afstand til handlinger, vi mener er uværdige eller uetiske, siger han.

Forslaget om værdighedskravet kommer i kølvandet på flere sager, der har givet ridser i lægernes omdømme.

Eksempelvis sagen om en 64-årig overlæge på Rigshospitalet, som fik dom for at have bedraget for 2,3 millioner kroner.

Lægen brugte de mange penge til helt private formål, slog byretten fast. Blandt andet brugte han forskningspengene på at købe Rolex-ure, middage og flybilletter.

Under de hidtidige regler har det ikke været muligt for Lægeforeningen offentligt at tage afstand fra den slags sager, hvor læger er blevet dømt ved en domstol.

- Det ønsker vi at gå væk fra, så vi mere tydeligt kan sige fra over for handlinger, vi mener er uetiske. Det er svært at kommunikere, hvorfor vi ikke kan tage afstand fra en konkret sag, blot fordi den har været behandlet ved en domstol, siger Andreas Rudkjøbing.

Der er dog også grænser for, hvornår lægerne skal ud og slå kolleger i hovedet, siger han.

- Det er klart, at vi skal ikke ud og kritisere, hver gang en læge får en fartbøde. Forseelsen skal have en sammenhæng med virket som læge, og den skal være alvorlig, siger Andreas Rudkjøbing.

Lægeforeningen skal nu arbejde videre med at definere værdighedskravet nærmere, og ifølge Andreas Rudkjøbing håber man at kunne præsentere det færdige forslag om cirka et års tid.

Ud over værdighedskravet har Lægeforeningens repræsentantskab også givet grønt lys til, at foreningens Lægeetiske Nævn skal kunne tage flere sager op end i dag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip