Længere afstand til sygehuset tager ikke livet af os

Personer, der rammes af akut blodprop i hjertet, har ikke større risiko for at dø, hvis de har længere til sygehuset. Det viser et speciale fra Roskilde Universitet, hvor man for første gang har undersøgt sammenhængen mellem afstanden til sygehuset og risikoen for at dø i ambulancen på vejen. Det skriver Radio 24syv.

- Vores speciale viser, at der ikke er noget belæg for den frygt, man har haft og har i udkantsområderne, siger Renea Olsen, der sammen med Anne Tving Jensen har udarbejdet specialet ”Centralisering af sygehusvæsenet, responstid og akut myocardie infarkt” ved Roskilde Universitet til Radioen.

Lokalforeninger, politikere og borgergrupper i udkantområdet har ellers brugt højere dødelighed som et hovedargument i kraftige protester mod lukningen af lokale sygehuse. Det gælder blandt andet i Vestjylland, hvor tusindvis af borgere i 2008 demonstrerede mod, at regionens nye supersygehus skulle placeres i Gødstrup eller Aulum.

Daværende viceborgmester i Holstebro John Thorsø (K) er i dag regionsrådsmedlem i Region Midtjylland. Han ledte an i demonstrationerne i 2008 og erkender nu, at han var med til at piske en stemning op af ubegrundet frygt.

- Helt klart. Det var jeg med til. Men den viden, vi havde på det tidspunkt, fortalte os jo, at afstand dræber. Derfor synes jeg også, at den nye viden her meget interessant, og at vi skal bruge den, siger John Thorsø til Radio24syv.

Han mener specialet beviser, at de akut- og lægebiler, som regionerne har placeret ude i nærområderne, er en succes.

 

Dagens Gossip