Lærere straffer regeringen og rykker til Enhedslisten

Lærerkonflikten tilbage i april kommer til at sætte sine tydelige spor på lærernes stemmesedler ved kommunalvalget.

Kun hver 10. lærer er sikker på at sætte sit kryds ved et regeringsparti 19. november. Det viser en rundspørge foretaget af Danmarks Lærerforening for DR Nyheder.

For fire år siden så det helt anderledes ud. Her stemte syv ud af 10 lærere på partierne i regeringen ved kommunalvalget.

Valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet giver den over tre uger lange lærerkonflikt mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening (KL) en del af skylden for lærernes stemmeflugt.

Fire ud af fem lærere svarer i rundspørgen, at overenskomstkonflikten i foråret har haft en afgørende betydning for, hvor de vil sætte deres kryds ved kommunalvalget.

- Det er ikke så overraskende, at de bevægelser kommer. Lærerne sidder med en utilfredshed efter reformen, de ikke ved, hvor de skal gå hen med. Men nu kan de endelig få afløb, siger valgforsker ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær til DR Nyheder.

Enhedslisten kan komme til at høste en del af lærernes stemmer. I rundspørgen har 18 procent svaret, at Enhedslisten får deres stemme.

Det er en stigning på over 9 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2009.

At Enhedslisten vil få en del af lærernes stemmer, kan forklares ud fra partiets landspolitiske fremgang. Men lærerne vælger også at straffe regeringspartierne for lærerlockouten og folkeskolereformen.

Det vurderer valgforsker fra Aarhus Universitet Rune Stubager.

- Det er en særlig faktor for lærerne, at Enhedslisten ikke stod på samme side som regeringen og KL i lærerkonflikten. Dermed kan partiet blive en mulighed for lærerne til at udtrykke deres utilfredshed, siger han til DR Nyheder.

/ritzau/

 

Dagens Gossip