Læs, og føl dig gammel: Dette skete det år, de nye stemmeberettigede blev født

Nedenstående ting fandt først sted i 1997. Det vil sige, at dem, der går i stemmeboksen den 18. juni i år er født i en tid, hvor kloning af dyr, forbud mod smøger og Harry Potter ALTID har eksisteret. Der var intet af dem før disse ting fandt sted:

På hjemmefronten kan nævnes, at Kølig Kaj vandt årets Melodi Grand Prix med den første rapsang i konkurrencen nogensinde ”Stemmen i mit liv”. Få et glædeligt genhør med ham her nederst på siden.

Klonede får og små troldmænd bliver til
Fåret Dolly, det første levende, klonede pattedyr, blev til, hvilket skottiske forskere sørgede for og annoncerede den 23. februar 1997. 

26. juni 1997: Harry Potter og de vises sten bliver offentliggjort (den første i rækken af bøger om troldmandsuniverset, der har hjemsøgt os siden).

Læs også: Danske Harry Potter-fans vil købe et ægte troldmandsslot for 6,3 mio. kr. 

Rygning for børn og unge kommer for første gang på skidtlisten
28. februar indfører USA forbud mod at sælge cigaretter til børn og unge under 18 år. I Danmark fulgte vi først trop i 2004 med en lov, der forbød salg af tobak til unge under 16, mens loven i 2008 blev ændret, så salg af tobak nu er forbudt til personer under 18 år.

Haps haps
28. juni 1997: Bokseren Mike Tyson bider et stykke af sin rival, Evander Holyfields, øre i en efterfølgende meget omtalt kamp.

Læs også: Mike Tyson: Jeg blev misbrugt som barn

Prinsessedød
Prinsesse Diana var stadig i live – indtil 31. August 1997, hvor hun forulykkede i en bil i Paris i Frankrig. Begravelsen blev set af over 1,5 milliarder mennesker verden over. Den 25. juni dør den verdensberømte forsker og opdagelsesrejsende Jacques-Yves Cousteau desuden efterfulgt af Mother Teresa - en verdensberømt katolsk nonne) - som dør den 6. august. 

Læs også: Monica Lewinsky: Det var så ydmygende

Cigarer og storpolitik
6) På udenrigsfronten kan nævnes, at Monika Lewinsky dette år afslutter sin praktikperiode - og sit seksuelle forhold til President Bill Clinton (der blandt andet involverede ”cigarsex”), hvilket året efter bliver afsløret som en stor skandale, der ender med en Rigsretssag mod ham. I den politiske boldgade kan andre måske huske, at Tony Blair bliver premiereminister i Storbritannien i maj måned dette år.

Hvad mere har vi glemt, som kendetegner den tid, de nye stemmeberettigede har levet i?
 

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler:

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip