Læserbrev: Kommunens mest effektive hjertestater

Elo Christoffersen

|

18/07/2013

Dagens topnyheder

Læserbrev af Freddy Christensen, konservativ byrådskandidat, 6580 Vamdrup.

Der skrives og tales meget i denne tid meget om hjertestartere. Mest går det på, om de hjertestartere, som er hængt op i butikker, haller, offentlige institutioner som biblioteker med videre, er tilgængelige, når der brug for dem. Ja, der næsten er gået reklame i for flere i at sætte hjertestartere op og fortælle om det i medierne.

Den mest effektive hjertestarter i Kolding Kommune findes uden tvivl i Vamdrup. Hvis du bor i den gamle Vamdrup Kommune så kommer nemlig døgnet rundt til dig, når der brug for den. Ved alarm 112 rykker der omgående to uddannede nødbehandlere ud med blå blink fra den lokale brandstation med hurtig og effektiv hjælp, når hjertet ikke vil længere – eller når der er problemer med det.

Og det går så hurtigt, hvis et hjertestop ikke lige sker lige netop ved en de ophængte hjertestartere, som i øjeblikket måtte være tilgængelig, så kan ofte uerfarne hjælpere ikke en gang nå at få fat i en hjertestarter, før nødbehandlerene er fremme med kvalificeret hjælp ind til ambulancen og ambulancelægen senere når frem.

Hjælpen i Vamdrup-område er oftest fremme inden for 4 til 6 minutter.

Og ordningen i Vamdrup har reddet flere liv! Derfor vil jeg gå ind for, at Vamdrup-ordningen, med en mobilhjertestarter udbredes til hele kommunen på steder, hvor der er langt til ambulance og læge.

Mest nærliggende er, at det som i Vamdrup, at den mobile hjertestarter placeres på de lokale brandstationer. Der jo folk til rådighed i alle døgnets 24 timer, men måske kunne vagthavende hjemmesygeplejerske også komme på tale.

Men betingelsen er, at når alarmen via 112 lyder, skal det gå hurtigt. Der er nemlig ofte ikke mange minutter at give af, hvis der skal reddes liv.