Lampedusa-problematik: EU-ledere vil se handling nu

25/10/2013 17:15

admin

Nyheder

Mest læste i dag

EU's stats- og regeringschefer udtrykker i samlet flok deres dybtfølte sorg over de nylige druknekatastrofer ud for den italienske ø Lampedusa, hvor to forlis kostede flere hundrede flygtninge livet.

Og de er enige om, at der nu er behov for solidarisk og målrettet handling for at forhindre, at flere drukner til havs.

Det fortæller EU's præsident, Herman Van Rompuy, fredag eftermiddag, netop som de 28-ledere har afsluttet deres to dage lange topmøde i Bruxelles.

Her blev der som ventet ikke lagt op til en helt ny kurs i asylpolitikken, men fokuseret på, hvordan man hurtigt kan skærpe den allerede igangværende indsats på området.

- Både jeg selv og mine kolleger i Det Europæiske Råd er optaget af, hvordan vi kan hindre den slags tragedier, men det er ikke noget, der kan gøres med et snuptag, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Der er behov for en omfattende indsats. Det kræver bedre overvågning af grænser og registrering og en aktiv indsats i nærområderne, siger hun.

Derfor vil EU-lederne nu have styrket EU's grænseagentur, Frontex, dele ansvaret med de sydeuropæiske medlemslande, som er mest berørt af flygtningestrømme, og fortsat samarbejde med migranternes hjem- og transitlande for at tage hånd om årsagerne.

Samtidig opfordrer de til, at det nye overvågningssystem Eurosur hurtigt bliver etableret i de enkelte medlemslande.

- Det vil hjælpe med at spore små fartøjer og redde menneskeliv. Alene i nat, mens vi var samlet her, var der mindst seks redningsaktioner i Italien, hvor over 700 liv blev reddet, siger Van Rompuy.

- Europa kan ikke acceptere, at hundreder dør ved vores grænser. Vi vil sørge for, at der nu kommer skred i sagerne, siger også EU-kommissionsformand José Manuel Barroso.

En nyligt nedsat taskforce, der skal se asylindsatsen efter i sømmene, skal således melde tilbage til EU's indenrigsministre i december.

- Der er tale om operationelle forslag, så vi kan skride til handling om to måneder, siger EU's præsident.

Og det er tilstrækkeligt for den italienske premierminister, Enrico Letta, der har presset massivt på for at få en hjælpende hånd fra EU. Han er tilfreds med resultatet af topmødet.

- Det er vigtigt med EU-princippet om solidaritet, understreger han.

/ritzau/