Landbrug og Fødevarer: Norsk professor tager fejl

Stop al import af dansk svinekød og grænsehandel.

Sådan lyder opfordringen fra en norsk professor for at undgå den farlige svinebakterie MRSA. Men det har ingen effekt, siger chefforsker Lis Alban, fra Landbrug og Fødevarer, .

- Jeg ser en mand, som er bekymret, fordi de ting, vi hører om MRSA-infektioner, lyder jo ikke rart. Og så tænker han, hvad kan vi gribe fat i: Vi kan bare stoppe importen fra Danmark.

- Problemet er bare, at et importforbud ikke vil have nogen effekt, fordi bakterien findes i hele verden. Også i Norge, siger Lis Alban, der er adjungeret professor i mikrobiologi ved Københavns Universitet.

- Det er den ene ting. Det andet er, at den ikke er fødevarebåren. Det er også derfor, at vi ser, at MRSA primært er en risiko for dem, som arbejder ude i landbruget, siger hun.

At bakterien ikke er fødevarebåren betyder, at man ikke kan smittes ved at spise svinekød fra køledisken, forklarer chefforskeren.

Det påstår Steinar Westin, der er professor i samfundsmedicin ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, ellers i et interview med den norske avis Nationen.

Men den påstand køber Lis Alban ikke.

- European Food Safety Authority (EFSA), som er den øverste videnskabelige myndighed i Europa, siger, at bakterien ikke er fødevarebåren. Det vil ikke have en særlig god effekt, at Norge stopper import af kød, fordi den er ikke fødevarebåren, siger chefforskeren.

MRSA er en stafylokokbakterie, som der findes flere former af. Typen, der stammer fra svin, smitter ved direkte kontakt med svin. Bakterien kan også smitte fra menneske til menneske, men det er virkelig sjældent ifølge Lis Alban.

I 2013 eksporterede Danmark 2905 tons svinekød til Norge. I alt eksporterede Danmark 1,9 millioner tons svinekød sidste år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip