Landbruget: Hjælp til eksport kommer på rette tidspunkt

De danske producenter af fødevarer har mistet eksport for anslået 3,5 milliarder kroner på grund af den russiske boykot af fødevarer fra Vesten.

Og derfor kommer regeringens nye eksportstrategi på et godt tidspunkt, lyder det fra interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Strategien skal blandt andet sikre, at den danske fødevareeksport rammer nye vækstmarkeder rundt om i verden.

- Uanset om Rusland hæver sine sanktioner mod vestlige varer eller ej, står virksomhederne herhjemme over for en generel udfordring med at arbejde sig ind på nye markeder uden for Europa, siger Landbrug og Fødevarers direktør, Søren Gade, i en skriftlig kommentar.

Regeringen vil blandt andet etablere elektroniske eksportcertifikater, der kan lette procedurerne omkring eksportgodkendelser.

- De elektroniske eksportcertifikater er et initiativ, som danske virksomheder vil få umiddelbar gavn af. Derfor ser vi frem til at samarbejde med regeringen om certifikaterne, siger Søren Gade.

Et andet initiativ i strategien er at udstationere flere nye medarbejdere på vækstmarkeder som Malaysia og Nigeria.

- Regeringen skal have ros for at oprette repræsentationer på nye vækstmarkeder. Generelt er der hårdt brug for, at ministre og embedsmænd går i felten for danske virksomheder og hjælper med at få nedbrudt tekniske handelshindringer.

- Det gælder også til store markeder som eksempelvis Kina og Brasilien, siger Søren Gade.

Den danske fødevareeksport nåede sidste år op på 156 milliarder kroner, hvilket svarer til cirka en fjerdedel af den samlede danske eksport.

/ritzau/

 

Dagens Gossip