Landdistrikter: Udflytningen af job stopper ikke her

Skrevet af admin

29/09/2015

Dagens topnyheder

Regeringen har i sit finanslovsforslag afsat 400 millioner kroner til at udflytte statslige job udenfor storbyerne.

- Det er bestemt gode nyheder. Og så vidt jeg kan se, er det kun til fase ét. Vi er glade for, at man er realistisk og ikke tror, at det her er gratis, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard (V), til Ritzau.

- Det her er også kun første fase. Der kommer flere.

Han glæder sig over, at man i regeringen køber landdistrikternes argument, at udflytningen af nogle statslige arbejdspladser vil give en højere kvalitet, og at det i nogle tilfælde kan gøres mere effektivt.

I finanslovsforslaget præciserer regeringen kun beløbet - ikke hvilke eller hvor mange job, der skal flyttes.

Landdistrikternes Fællesråd har tidligere givet deres forslag til 10 styrelser, der kan flyttes ud af København. På listen står blandt andet Naturstyrelsen, Kulturstyrelsen og Vejdirektoratet.

- De skal ud, hvor der er en lokal, regional eller erhvervsmæssig tilknytning. Det kan også være nær uddannelsesinstitutioner. Det skal jo gerne give en merværdi for Danmark, at de statslige institutioner skal flyttes hen i de sammenhænge, siger han.

De økonomiske vismænd har tidligere regnet sig frem til, at det samlet set ikke vil være en gevinst for dansk økonomi at flytte statslige arbejdspladser ud af København.

Samtidig viser erfaringer fra Norge, at det kan koste næsten en million per arbejdsplads, der flyttes.

Steffen Damsgaard mener dog ikke, at vismændene har indregnet de nye fordele, der er ved at flytte arbejdspladserne ud af København.

Han henviser samtidig til erfaringer fra Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg, hvor det ifølge Damsgaard kostede omkring 500.000 per udflyttet medarbejder.

- Jeg tror, at vi taler om et betydeligt mindre beløb end en million. Og så vil 400 millioner kroner række rigtig langt, siger han.

/ritzau/