Lande giver Gaza 31,8 milliarder til genopbygning

En donorkonference i Kairo har lovet i alt 5,4 milliarder dollar (31,8 milliarder kroner) til genopbygningen af Gaza, oplyser den norske udenrigsminister, Børge Brende, på et afsluttende pressemøde i den egyptiske hovedstad.

- Deltagerlandene har lovet omkring 5,4 milliarder dollar. De har forpligtet sig til at give pengene så hurtigt som muligt, siger Brende, der var medarrangør af konferencen.

Qatars udenrigsminister, Khaled al-Attiya, lover, at hans regering vil donere en milliard dollar - svarende til små seks milliarder kroner - til Gazas genopbygning. Qatars donation overgår den amerikanske på 212 millioner dollar.

På donorkonferencen, der var arrangeret af Egypten og Norge, kom Tyskland og Storbritannien med donationer på henholdsvis 50 og 32 millioner dollar.

Kuwait og De Forede Emirater lovede hver især 200 millioner dollar.

Palæstinenserne havde anmodet om op til fire milliarder dollar, mens der samlet altså blev givet lovning på 5,4 milliarder.

Hamas, der i praksis styrer Gaza, var ligesom Israel ikke inviteret til donorkonferencen.

Kritiske røster siger, at der på konferencen i Kairo var for meget fokus på den materielle genopbygning af Gaza og for lidt fokus på langsigtede løsninger.

- Genopbygning inden blokaden er hævet er formålsløs og kun et plaster på såret, siger Magnus Walan fra hjælpeorganisationen Diakonia.

- Folk i Gaza har desperat brug for vores hjælp, ikke i morgen, ikke i næste uge, men de har behov for hjælp nu, sagde den amerikanske udenrigsminister, John Kerry.

Udenrigsministeren håbede på, at konferencen kan opnå mere end bare donationer.

- Fra denne konference skal der ikke kun komme penge, men en fornyet forpligtelse fra alle for at arbejde for en fred, der møder både israelske og palæstinensiske håb. Jeg kan love den fulde forpligtigelse fra præsident Obama, mig selv og USA for at opnå dette, sagde han.

Israels udenrigsminister, der ikke var inviteret til konferencen, siger, at en genopbygning vil kræve hans lands samtykke.

Israel, der siden 2006 har håndhævet en total blokade mod Gazastriben, kan blokere for indførsel af byggematerialer og midler til det palæstinensiske område.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip