Lande kan løbe fra løfter på atomtopmøde

Skrevet af admin

24/03/2014

Dagens topnyheder

Når USA's præsident, Barack Obama, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og omkring 50 andre ledere tirsdag forlader Haag i Holland efter to dages topmøde om atomsikkerhed, ventes det at ske uden at have opstillet bindende mål for sikring af farligt atommateriale.

Dermed kan landene reelt løbe fra løfterne på topmødet, selvom Barack Obama har kaldt atomterrorisme for den største trussel mod global sikkerhed.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt mener dog ikke, at der findes et alternativ til topmødeprocessen.

- Jeg så meget gerne, at flere lande indtrådte i et mere bindende samarbejde. Ingen tvivl om det. Men nu er der en proces, som bygger på frivillighed, og det er bedre end ingenting, fordi stadigt flere lande åben vedstår sig et ansvar, siger Helle Thorning-Schmidt i en mail til Ritzau.

Hun peger på, at det reelt ikke er muligt at få alle lande til at forpligte sig til bindende mål.

- Jeg har svært ved at se, at verden bliver afgørende mere sikker ved, at eksempelvis de nordiske lande har et meget forpligtende samarbejde, når det handler om ikke-spredning af atomvåben, hvis resten af verden ikke følger med, siger statsministeren.

En sluterklæring fra topmødet er baseret på konsensus blandt de deltagende lande, og det kan udvande resultatet, mener Kelsey Davenport, der er analytiker ved det privatfinansierede Arms Control Association, der hører hjemme i USA.

- Når topmødeprocessen opererer ud fra konsensus, betyder det uheldigvis, at erklæringen vil være baseret på den laveste fællesnævner, siger Kelsey Davenport.

Ved det seneste topmøde i Seoul blev landene dog enige om en markant erklæring, der fastslog, at alt nukleart materiale skal være sikret inden 2013.

Også på det første topmøde i Washington i 2010 blev der opstillet mål for bedre sikkerhed, men ikke alle lande har levet op til løfterne.

- Mange lande er dybt engageret i at sikre og undgå spredning af nukleart materiale. Og topmødeprocessen er med til at fastholde landenes opmærksomhed.

- Men jeg vil også understrege, at jeg gerne havde set, at flere lande - særligt tredjeverdenslande - havde gjort en større indsats for at få ratificeret de relevante konventioner, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/AFP