Landmænd dropper historisk enevælde i slagteri

De godt 300 svineproducenter som ejer andelsslagteriet Tican er nu klar til at droppe det fulde ejerskab af selskabet for at få ny kapital ind i jagten på af sikre vækst og fremtidig konkurrenceevne, skriver landbrugsavisen.dk.

Svineproducenterne bag selskabet har netop givet ledelsen mandat til konkret at afsøge mulighederne for at finde en partner, meddeler selskabet torsdag aften.

Ifølge Ticans formand Jens Jørgen Henriksen søger slagterivirksomheden med en årlig omsætning på fem millliarder kroner ny kapital for at kunne udvikle sig yderligere.

- Men vi tror også på, at de nuværende ejere vil spille en stor rolle i Tican også fremover. Så opgaven er at finde en model, som både kan være til gavn for vores nuværende ejere og for en mulig fremtidig partner med målet at skabe mere værdi, siger han.

Diskussionen om fremmed kapital er et ømt emne i landbrugets andelsselskaber, som historisk har været båret ved, at hver landmand har været ligeværdigt ejer af selskabet uanset størrelse på leverancerne og dermed kapitalindskud.

Både i Tican og Danmarks største andelsslagteri Danish Crown har der dog igennem flere år været en livlig diskussion om behovet for ny kapital. Begge selskaber har igennem de senere år ændret i vedtægterne, så aktiviteterne er placeret i aktieselskaber, som nye medejere hurtigt kan købe sig ind i.

Modsat har mejeriselskabet Arla Foods foreløbigt afvist muligheden.

Altafgørende for om landmændene bag slagteriet i Thisted finder det rette match bliver om afregningsprisen for grisen fortsat er interessant, når der afregnes for leverancerne af svin.

- Vi mener vi har en interessant business case, som kan udvikles til fælles gavn, men det skal ske på en måde, hvor der ikke sås tvivl om, at vores andelshavere fortsat kan få en god pris for deres slagtesvin. Faktisk er målet med dette, at den bliver lidt bedre, siger formanden Jens Jørgen Henriksen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip