Landmand vinder principiel vigtig sag over kommune

Vestre Landsret har torsdag slået fast, at det var forkert af Haderslev Kommune, da den pålagde Avlscenter Eskegaard I/S at etablere et såkaldt forsinkelsesbassin til 700.000 kroner for at mindske forureningen på avlscenterets grund.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Ejer af Eskegaard, Jørgen Schultz, er glad for dommen, men stiller sig stadig undrende over for Haderslevs Kommunes ageren i sagen.

- For os har denne sag været ekstremt principiel. Det svarer jo til, at man bliver sat til at lave godt gammeldags molboarbejde. Det er det samme som at blive sat til at gøre noget, som absolut ikke giver nogen form for mening, men koster en masse penge, siger han til Ritzau.

Kommunen foretog ikke nogen konkret vurdering af, om der ville være forurening i forbindelse med udledning af tagvand, da Avlscenter Eskegaard stod foran en større udvidelse.

Alligevel krævede kommunen, at udledningen af tagvandet skulle foregå via et forsinkelsesbassin med vandspejl og plantevækst, og det gav Retten i Sønderborg den ret i.

Landbrug & Fødevarer valgte at føre sagen videre til Vestre Landsret, som i dag har fastslået, at kravet var ugyldigt.

En uvildig skønserklæring viste under retssagen, at forsinkelsesbassinet ikke var nødvendigt, og at udledning via dræn var fuldt forsvarligt.

- Med denne dom forventer vi, at det nu er slut med, at kommuner fristes til at stille krav om dyre forsinkelsesbassiner uden miljømæssig grund, siger næstformand i Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen.

Sagen er den ældste principsag hos Landbrug & Fødevarer, og har kørt siden 2010.

/ritzau/

 

Dagens Gossip