Landmanden kan blive forpagter på sin egen gård

Skrevet af admin

02/04/2014

Mest læste i dag

Landbrugsloven skal moderniseres. Det fremgår af den aftale, der onsdag er indgået mellem regeringen, Venstre, Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti.

Den sikrer med erhvervs- og vækstminister Henrik Sass' Larsens (S) ord "et historisk skifte i landbruget, så selvejet forsvinder".

* Et gennemsnitlig landbrug har i dag jord og bygninger mv. for cirka 40 millioner kroner. Det er mere end 10 gange så meget som i 1990. Det gør det svært for landmændene at investere i nye og effektive løsninger.

* En del landbrug har så høj en gældsbyrde, at det kan være svært at få finansiering selv for sunde bedrifter.

* Knap én ud af 10 landbrug havde i 2012 en belåningsgrad på over 100 procent og var i realiteten teknisk insolvente. Omkring tre ud af 10 landbrug havde belånt bedriften med over 80 procent.

* En modernisering af loven betyder, at der kan tiltrækkes ny kapital fra finansieringsinstitutter (f.eks. banker eller pensionskasser) til erhvervet ved at fjerne kravet om selveje - at landmanden selv ejer gården.

* Der åbnes for nye lån med favorable afdragsvilkår

* Der laves en forsøgsordning med medarbejderinvesteringsselskaber

* Omkring 90 procent af de danske bedrifter er fortsat selveje, mens resten er selskabseje. Det er planen, at det forhold skal ændres med de nye tiltag.

Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet

/ritzau/