Landmanden kan blive forpagter på sin egen gård

Landbrugsloven skal moderniseres. Det fremgår af den aftale, der onsdag er indgået mellem regeringen, Venstre, Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti.

Den sikrer med erhvervs- og vækstminister Henrik Sass' Larsens (S) ord "et historisk skifte i landbruget, så selvejet forsvinder".

* Et gennemsnitlig landbrug har i dag jord og bygninger mv. for cirka 40 millioner kroner. Det er mere end 10 gange så meget som i 1990. Det gør det svært for landmændene at investere i nye og effektive løsninger.

* En del landbrug har så høj en gældsbyrde, at det kan være svært at få finansiering selv for sunde bedrifter.

* Knap én ud af 10 landbrug havde i 2012 en belåningsgrad på over 100 procent og var i realiteten teknisk insolvente. Omkring tre ud af 10 landbrug havde belånt bedriften med over 80 procent.

* En modernisering af loven betyder, at der kan tiltrækkes ny kapital fra finansieringsinstitutter (f.eks. banker eller pensionskasser) til erhvervet ved at fjerne kravet om selveje - at landmanden selv ejer gården.

* Der åbnes for nye lån med favorable afdragsvilkår

* Der laves en forsøgsordning med medarbejderinvesteringsselskaber

* Omkring 90 procent af de danske bedrifter er fortsat selveje, mens resten er selskabseje. Det er planen, at det forhold skal ændres med de nye tiltag.

Kilde: Erhvervs- og Vækstministeriet

/ritzau/

 

Dagens Gossip