Landsbyerne: Der er brug for en løsning til tomme huse

Der er så mange tomme og efterladte bygninger rundt om i landet, at en ophævelse af bopælspligten i flere kommuner kan være sidste løsning på problemet.

Sådan lyder det fra Carsten Abild, formand for Landsbyerne i Danmark, efter at Jyllands-Posten skriver om flere og flere kommuner, der afskaffer bopælspligten i et forsøg på at undgå for mange tomme og faldefærdige huse.

- Det er ved at være den sidste løsning på problemet. Vi er derhenne nu, hvor vores landområder er så skæmmet af tomme boliger eller tomme landbrugsbygninger, at vi er nødt til at gøre noget, siger formanden.

Ifølge Carsten Abild er der herhjemme cirka 10.000 boligruiner og over 100.000 tomme landbrugsbygninger.

- Det er så stort et problem, at hvis kommunerne synes, de kan løse noget af det ved at ophæve bopælspligten, så er det i mine øjne en god løsning, siger han.

Sidste år ophævede både Slagelse og Vordingborg kommuner reelt bopælspligten på alle helårsboliger ved at tillade den såkaldte flexboligordning på alle huse både i byerne og på landet.

Andre kommuner har også ophævet bopælspligten - enkelte har dog bibeholdt kravet om helårsbeboelse i en række byområder.

Når flere af landets kommuner ophæver bopælspligten for at lokke folk til, giver det forståelse hos Anne-Mette Hjalager, professor og centerleder ved Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet.

Hun har dog også forbehold ved løsningen.

- Når kommunerne ikke bare tager det i brug med det samme, er det fordi, de gerne vil have borgere i deres byer. Og det får man ikke, hvis de bare kan bo et andet sted, påpeger hun.

For enkelte kommuner kan det måske heller ikke betale sig at fjerne bopælspligten, nævner Carsten Abild, som på den baggrund mener, at det skal være op til kommunerne selv at træffe beslutningen.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip