Landsret afviser PET's bevis i sag om halvt ton kokain

admin

427 uger siden

|

19/05/2016

Dagens topnyheder

I en usædvanlig narkosag med flittig brug af PET-agenter har Østre Landsret torsdag frifundet to mænd for det tungeste forhold.

De to frifindes for at ville smugle et halvt ton kokain fra Sydamerika til Danmark.

Under flere møder talte de med PET's agenter om sejlprojektet, som skulle udløse en betaling på en million euro.

Men landsretten er ikke blevet overbevist om, at de faktisk havde vilje til gennemføre kriminaliteten.

De tiltalte har sagt, at de i forhold til kokainsmugleri fra Sydamerika blot snakkede PET's agenter efter munden for at kunne holde dem inde i varmen, når det gjaldt transporter af hash.

- Der må tages højde for, at de tiltalte anså agenterne for at være attraktive kriminelle samarbejdspartnere, forklarer retsformanden, landsdommer Peter Thønnings.

Darko Babovic på 37 år idømmes fængsel i fem år for i alt 400 kilo hash. I byretten fik han derimod fængsel i 15 år.

10 års fængsel er resultatet i forhold til den 39-årige Henrik Paw Olsen. Straffen skal afsones, når han kan udskrives fra psykiatrisk afdeling. I byretten lød resultatet på anbringelse og 15 års fængsel.

En enkelt af de seks dommere i landsretten stemmer dog for at finde mændene skyldige i kokaintransporten - men "kun" for 100 kilo.

Formentlig er der tale om den længste agentoperation nogensinde. Den begyndte i november 2011, da PET-agenter rejste til New York, hvor de skulle støde ind Henrik Paw Olsen i en hotellobby.

Planen lykkedes. En agent, der udgav sig for at være leder i et transportfirma, nød bylivet i den amerikanske storby i selskab med Olsen.

Et visitkort fra Imex-Logistics med foto af flere kassevogne og en hjemmeside indgik i den historie, som agenterne havde konstrueret.

Et halvt års tid senere bar indsatsen frugt. Olsen kontaktede PET-agenten, og derefter blev det til cirka 24 møder om kriminalitet gennem to års tid, før politiet endelig skred til anholdelse.

Undervejs kørte PET i samarbejde med andre landes politi 147 kilo hash fra Spanien til Danmark for de dømte.

Et andet smugleri af hash faldt dog til jorden, selv om agenterne var kørt i stilling nær Sevilla i det sydlige Spanien.

Den længere straf til Olsen skyldes, at han også er dømt for at ville sejle 1,6 ton hash med skibet Naomi til Danmark og for et forsøg på at få 5-7 kilo kokain eller amfetamin hertil.

/ritzau/