Landsret: Bamses enke har ikke ret til bogindtægter

Enken efter sangeren Flemming "Bamse" Jørgensen får ikke del i indtægterne fra den bog, som journalisten Poul Blak skrev sammen med den kendte sanger.

Vestre Landsret har frifundet Poul Blak for et krav om en erstatning på 150.000 kroner, fremsat af Bamses enke, Käte Mona Præst Jørgensen. Hun skal i stedet betale sagens omkostninger med 35.000 kroner.

Flemming Bamse Jørgensen døde nytårsnat 2010, og få måneder efter udgav Forlaget Hovedland bogen "Bamse fortæller sit liv til Poul Blak".

De to var gamle venner, og tidligere i 2010 havde de planer om at skrive en bog sammen.

Således havde et andet forlag, Turbine Forlaget, udarbejdet en kontrakt, hvorefter de to skulle dele overskuddet ved bogsalget ligeligt mellem sig. Den kontrakt blev imidlertid aldrig underskrevet af Poul Blak, og han følte sig ikke bundet af den.

Allerede 3. januar 2011 indgik Poul Blak aftale med Forlaget Hovedland om at skrive Bamse Jørgensens biografi, og bogen udkom 10. april 2011.

Bamses manager, MN Music og enken protesterede voldsomt over udgivelsen og krævede en andel af overskuddet i henhold til det første aftaleudkast fra Turbineforlaget.

Kravet blev afvist af Poul Blak, der henviste til, at der ingen aftale forelå, og at det ikke er kutyme, at kilder får andel af forfatterhonoraret.

Ifølge Hovedlands regnskab solgte bogen i 2011 næsten 6500 eksemplarer og gav et overskud på 180.000 kroner.

Der var stor uenighed mellem parterne om, hvad der blev aftalt på nogle møder i foråret 2010, og hverken Retten i Aarhus og nu Vestre Landsret finder det bevist, at der er indgået en egentlig aftale.

Da det samtidig ifølge Forlæggerforeningen ikke er kutyme, at kilden til en biografi får andel i overskuddet, frifindes Poul Blak.

/ritzau/

 

Dagens Gossip