Landsret: Også passiv hashrygning kan koste kortet

Også passiv hashrygning kan betyde, at en bilist mister sit kørekort og i øvrigt straffes med bøde.

Det princip, hvis bilisten har et vist forudgående kendskab til hash, fremgår af en dom, som Vestre Landsret har afsagt.

En ung mand er af retten blevet idømt en takstmæssig bøde, ligesom han mister kørekortet ubetinget i tre år, oplyser landsretten i en pressemeddelelse torsdag.

Manden havde en større mængde af det aktive stof THC i blodet end det er tilladt. Men under sagen krævede han frifindelse. Han havde udelukkende været passiv ryger, hævdede han.

Denne forklaring tror landsretten ikke på. Manden havde været aktiv ryger, inden han satte sig ved rattet i bilen.

Men oveni fastslås det i dommen, at han burde vide, at passiv hashrygning kan medføre optagelse af det bevidsthedspåvirkende stof i blodet.

Retslægerådet var blevet bedt om at udtale sig, og eksperterne fandt det "overvejende sandsynligt", at indholdet af THC i bilistens blod ikke alene skyldtes passiv rygning.

Da bilisten blev stoppet 20. oktober 2013, sad manden sammen med flere andre i bilen, som ifølge politiet lugtede af hash.

Efter indførelsen af skrappere sanktioner har et stort antal bilister mistet kørekortet på grund af for højt indhold af THC i blodet.

Den hårdere kurs har medført en del debat, og et flertal i Folketingets retsudvalg har netop pålagt regeringen at sætte gang i videnskabelige undersøgelser af kørsel med hash i blodet.

Politikere fra blandt andet SF, Liberal Alliance og Venstre noterer, at nogle bilister risikerer at miste kørekortet og måske jobbet, selv om det ikke kan påvises, at de har været til reel fare for trafiksikkerheden, skriver Information torsdag.

- Fra borgerlig side er det en stor erkendelse, at loven måske er forkert. Man skal ikke snyde med argumenterne. Hvis det bare er et forsøg på at få folk til at lade være med at ryge hash, så skal man sige det, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, til Information.

/ritzau/

 

Dagens Gossip