Landsret skærper straf til mand på tålt ophold

Østre Landsret har fredag idømt en mand ubetinget fængsel i 40 dage, fordi han i et stort antal tilfælde overtrådte pligten til at overnatte i Center Sandholm i Nordsjælland.

Manden, der er fra Libanon, overtrådte såvel meldepligt som opholdspligt. Han lever på såkaldt tålt ophold i Danmark.

Over 1200 gange havde han ikke meldt sig, som han skulle, og 955 gange overholdt han ikke pligten til at opholde sig i Sandholm. Det skete fra august 2010 til august 2014.

I januar mente byretten i Hillerød, at 40 dages betinget fængsel var det rigtige resultat. Det skyldes sagens "særlige forløb" - den var blandt andet meget længe undervejs.

Den dømte bor i Aarhus og har ikke på noget tidspunkt skjult sig for myndighederne, fortæller hans forsvarer, advokat Bjørn Elmquist.

Han ærgrer sig over landsrettens skærpelse af straffen.

- Sund fornuft og koldsindighed burde bruges i forbindelse med en lov, som er skabt i en atmosfære af følelsesmæssig panik, siger Elmquist.

Kravene om melde- og opholdspligt blev til lov i forbindelse med den såkaldte tuneser-sag.

En tuneser var mistænkt for at ville dræbe tegneren Kurt Westergaard, men PET havde ikke tilstrækkelige beviser. Derefter blev de særlige krav indført af et flertal i Folketinget.

Men myndighederne har håndteret loven på en kritisabel måde.

For eksempel har Folketingets Ombudsmand udtalt hård kritik af Justitsministeriet. Det skyldes, at ministeriet har smølet ekstraordinært meget med at tage stilling til klager over kravene.

I fredagens afgørelse har landsretten fulgt påstanden fra anklager Kristian Braad Jensen.

Han oplyser, at det er første gang, at landsretten tager stilling til straffens længde i denne type sager.

I Nordsjællands Politi er man parat med tilsvarende 15 sager, fortæller anklageren fra Statsadvokaten i København.

Den netop dømte er på tålt ophold, fordi det er umuligt at udvise ham til hjemlandet Libanon. Han er blevet udvist i forbindelse med en straffesag.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip