Landsretten forbyder kopismykker

Vestre Landsret har stadfæstet et forbud mod, at et sønderjysk design-firma fremstiller et læderarmbånd med vedhæng.

Det anses nemlig for at være ulovlige kopier af smykker, skabt af den anerkendte smykkekunster Charlotte Lynggaard.

Firmaet skal desuden betale en bod på 100.000 kroner og sagens omkostninger ved by- og landsret med 151.000 kroner.

Charlotte Lynggaard designede smykkeserien ”Sweet Drops” i 2088, hvor det specielle armbånd med charms blev præsenteret på bl.a. en messe i Bella Centret.

"Sweet Drops" har siden fået en stadig større betydning for Ole Lynggaard A/S, der forhandler smykkerne, og udgør nu omkring 25 procent af omsætningen på cirka 170 millioner kroner.

I november 2009 så direktør Søren Lynggaard i Faktas tilbudsavis, at supermarkedet tilbød et såkaldt ”Designers Mix” med et læderarmbånd med en speciel rund lås og nogle charms, der i høj grad lignede Lynggaards design.

Man henvendte sig til Dsign A/S i Åbenrå, men firmaet nægtede at trække serien tilbage.

Dsign A/S mente, at der var tale om en videreudvikling af et kendt design, og at mange andre lavede læderarmbånd med vedhæng.

16. december 2009 nedlagde Retten i Sønderborg fogedforbud mod at fremstille og sælge kopierne, og Dsign har ikke siden fremstillet kopismykkerne.

Det er det forbud, der nu er kendt lovligt af domstolene.

Retterne fastslår, at Charlotte Lynggaards design havde en så stor egenart, at det er omfattet af ophavsretsloven, ligesom den særlige runde lås til armbåndet var udviklet af Charlottes far, guldsmeden Ole Lynggaard.

Omvendt mente retten ikke at de smykker, som Dsign havde lavet, havde nogen selvstændig værkshøjde, men var rene kopier af Sweet Drops.

/ritzau/

 

Dagens Gossip