Langt de fleste asylansøgere mangler id-papirer

Størstedelen af asylansøgerne, der kommer til Danmark, har ingen form for identitetspapirer på sig, skriver Jyllands-Posten søndag. I nogle tilfælde bliver ansøgerne instrueret i at dukke op hos myndighederne uden pas og rejsedokumenter for at forbedre chancen for at opnå asyl.

Vicepolitiinspektør Claus Birkelyng fra Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter, NUC, vurderer, at det kun er hver fjerde asylansøger, der kan fremvise id-papirer i form af et pas eller noget tilsvarende.

NUC fører ikke statistik over, hvor mange asylansøgere, der kommer til Danmark uden identitetspapirer, så vicepolitiinspektørens vurdering er et skøn.

- Nogle asylsøgere kommer fra lande, hvor man ikke per automatik er udstyret med identitetspapirer, nogle har mistet dem undervejs, mens andre forsøger at sløre deres identitet eller nationalitet og derfor har gemt dem af vejen, siger Claus Birkelyng til Jyllands-Posten.

Samtidig køber nogle asylansøgere sig til falske asylforklaringer for at øge chancen for at få asyl i Danmark.

Mandag ventes der dom i en menneskesmuglersag ved Retten i Aarhus, hvor seks iranere er tiltalt for at have solgt falske forklaringer til en række landsmænd, som har søgt om asyl i Danmark.

- Selvfølgelig har folk fundet på falske asylhistorier før, men vi har ikke tidligere set sager, hvor der har været gjort en forretning ud af det, siger anklager Peter Koukoumis til Jyllands-Posten.

Det gør det vanskeligt for myndighederne at identificere de papirløse asylansøgere.

Det er Udlændingestyrelsen, der behandler asylansøgninger, og hvis der er tvivl om asylansøgerens identitet, gennemføres der eksempelvis sprogtest, ligesom asylansøgeren bliver spurgt ind til detaljer som farven på busserne i det område, vedkommende påstår at komme fra.

/ritzau/

 

Dagens Gossip