Lars Løkke - manden der stod i skyggen af sig selv

Freden blev kort for Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

En ny bilagssag truer, selvom det kun er godt et halvt år siden, at Løkke sidst var under beskydning for sin omgang med penge.

Dengang blev problemerne skabt af dyre rejser på luftfartens luksusklasser som formand for klimaorganisationen GGGI, der er delvist finansieret af danske skatteyderes bistandskroner. En sag, der en kort overgang skabte dødt løb mellem rød og blå blok i meningsmålingerne.

Oppositionens massive forspring til regeringssiden blev dog hurtigt genetableret, da røgen fra GGGI-flyvningerne havde lagt sig, men det store oppositionsparti har aldrig siden genvundet sidste forårs svimlende opbakning fra omkring hver tredje vælger.

Løkke indtog den landspolitiske scene første gang tilbage i 2001, da Venstre og Konservative vandt regeringsmagten.

Med sit ubestrideligt politiske talent stod den daværende borgmester i Frederiksborg Amt højt på listen, da der skulle fordeles ministerposter.

Og med flere års erfaring fra det kommunale Danmark var det naturligt, at han fik posten som indenrigs- og sundhedsminister.

Her orkestrerede han blandt andet den historiske kommunalreform, som sammen med tilbagetræknings-reformen er nogle af hans største politiske fingeraftryk til dato.

Løkke blev forfremmet til finansminister i 2007, og det stod dermed også endegyldigt klart, at han var kronprinsen, når statsminister Anders Fogh Rasmussen ikke længere ville være formand for Venstre.

Få år senere begyndte der dog at dukke skatteyderbetalte restaurations- og taxiregninger fra hans tid som amtsborgmester op i pressen.

De såkaldte bilagssager var en realitet. Selv forsvarede han sig med, at det var "en anden tid", men siden er bilagssagerne fortsat med at poppe op.

Under GGGI-affæren vurderede flere politiske kommentatorer, at det var Lars Løkke Rasmussens sidste chance. Én bilagssag mere ville Venstre-formandens image ikke kunne holde til, lød det.

Nu er den her så. Denne gang dog med et langt mindre beløb i centrum, end der var tale om i GGGI-sagen.

Denne gang er fokus på tøjregninger på godt 150.000 kroner, blandt andet til sko til over 2000 kroner parret. Dertil kommer en partibetalt ferie til Løkkes familie samt dækning af regninger for smugrygning på hoteller.

Det har fået kritikken fra egne rækker til at blusse op, og tirsdag skal partiets forretningsudvalg så haste-orienteres om op og ned i de nye sager.

At Lars Løkke Rasmussen er presset oven på den seneste bilagssag er indiskutabelt. Flere røster fra baglandet - og sågar i folketingsgruppen - har offentligt kritiseret tøj-forbruget, ligesom flere har efterlyst en redegørelse for de skattemæssige forhold i sagen.

Forspringet til rød blok er dog fortsat massivt, og der er kun omkring et år til næste folketingsvalg. Sammen med de uforudsigelige konsekvenser af et "kongemord" kan det hjælpe Løkke til at ride stormen af.

Men spørgsmålet er, om Løkkes forklaring til forretningsudvalget bliver et punktum i sagen. Partiets mange øjne vil være stift rettet mod meningsmålingerne og eventuelle nye bilag i den kommende tid.

/ritzau/

 

Dagens Gossip