LA's stemmespild koster Venstre det tredje mandat

Venstres tilbagegang fra tre til to politikere i EU-Parlamentet kunne have været undgået, hvis vennerne fra Liberal Alliance ikke havde brudt med det borgerlige valgforbund.

Sådan lyder konklusionen fra valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet, som har regnet på aftenens valgresultat.

- Hvis Liberal Alliance i år havde været i valgforbund med Venstre og Konservative, som de var ved EU-parlamentsvalget i 2009, så havde Venstre taget et mandat foran Dansk Folkeparti og beholdt tre mandater i parlamentet i stedet for de to, de nu får, siger han til Ritzau.

Det var angiveligt under en halv procent af stemmerne, der afgjorde, at svingmandatet gik til Dansk Folkeparti frem for til Venstre.

Partierne indgår i valgforbund, fordi de på den måde kan undgå stemmespild, fordi overskydende stemmer fra ét parti går til det andet/de andre partier i forbundet. I år fik Venstre lidt hjælp fra Det Konservative Folkeparti, men dog ikke nok til at få det tredje mandat.

Ud over Venstre og Konservative har Socialdemokraterne, SF og De Radikale været i forbund.

- De Radikale blev reddet af de mange SF-stemmer, som på et tidspunkt så ud til at give SF hele to mandater, men som viste sig ikke at være nok - derfor gik de overskydende stemmer i stedet til det radikale mandat.

- De Radikale ville ikke være kommet ind, hvis de ikke havde været med i valgforbundet, siger Kasper Møller Hansen.

Han slår samtidig fast, at valgresultatet er "meget, meget sikkert", selvom fintællingen mandag kan ændre "et par decimaler".

- Jeg kan slet ikke forestille mig, at fintællingen vil flytte nogen mandater. Det er 9000 stemmer, der afgør, at Dansk Folkeparti får mandatet i stedet for Venstre. Det vil være utænkeligt at forestille sig, at så mange stemmer skulle være talt forkert, siger Kasper Møller Hansen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip