Lav oliepris slår hul på 84 milliarder i Norges budget

Den lave oliepris i verden rammer ikke kun store olieproducerende lande som Rusland, Nigeria og Iran hårdt.

Vores norske naboer ser også med stigende bekymring på olieprisen, der på et halvt år er blevet næsten halveret.

Prisen på Norges vigtigste råvare lød i sommer på 110 dollar per tønde, men er nu på 60 dollar per tønde, hvilket er cirka 200 norske kroner mindre per tønde, end der lægges til grund i statsbudgettet for 2015.

Det betyder, at den norske statskasse får mindst 84 milliarder norske kroner (70 milliarder danske kroner, red.) mindre ind i indtægter, end det er anslået i finansloven for 2015, hvis ikke olieprisen stiger igen.

Det viser beregninger, som Dagsavisen har fået lavet.

Til sammenligning slår den lavere oliepris et hul på cirka seks milliarder kroner i den danske statskasse.

Norges finansminister, Siv Jensen, vil ikke udelukke, at regeringen vil komme med tiltag for at skaffe indtægter på en anden måde. Men hun understreger, at landets økonomi er robust og stabil.

- Vi må reducere skattetrykket for at styrke væksten. Det bliver vigtigere i fremtiden, end det har været indtil nu, fordi vi skal i gang med omstillingen af norsk økonomi, siger hun ifølge nyhedsbureauet NTB.

- Det er utrolig vigtigt, at vi er konkurrencedygtige, så vi kan være klar til at skabe nye arbejdspladser, som Norge får brug for, når vi nedskalerer oliesektoren. Det vigtigste er, at alle i Norge har et job, tilføjer hun.

Oliebranchen beskæftiger næsten hver 10. arbejdstager i Norge i dag, så derfor kan en presset oliebranche føre til mange fyringer.

Norges statslige oliefond sikrer dog, at nordmændene ikke foreløbig kommer til at mangle penge. I november rundede den 6000 milliarder norske kroner.

Faldet i olieprisen har dog også fået den norske krone til at dykke over for udlandet, herunder den danske krone. 100 norske kroner kan lige nu købes for cirka 82 danske.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip