Lavine på Everest har kostet mindst 11 mennesker livet

En lavine på Mount Everest fredag har kostet mindst 11 mennesker livet og er dermed den mest alvorlige ulykke på bjerget nogensinde, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Jeg har set 11 lig bragt til basislejren. Vi har fået at vide, at vi kan vente yderligere tre, siger Lakpa Sherpa fra Redningssammenslutningen i Himalaya i telefonen fra Everest basecamp.

De nepalesiske myndigheder bekræfter, at dødstallet er oppe på 11.

Ifølge Elizabeth Hawley, der er bosat i Katmandu og leder Himalayan Database, som anses for at være førende inden for bjergbestigning i området, har lavinen kostet flest menneskeliv ved en enkelt ulykke på bjerget.

Lavinen ramte en gruppe nepalesiske sherpaer, som var ved at sætte tov op og forberede en videre færd for en bjergbestiger på vej mod toppen af verdens højeste bjerg.

Lavinen skal være sket på den mest populære rute til bjergtoppen 8.850 meter over havet.

Lavinen ramte omkring klokken 6.45 lokal tid i cirka 5800 meters højde i et område på ruten mod det berygtede Khumbu-isfald - ikke langt fra Unna Base Camp.

Flere hundrede udenlandske bjergbestigere og guider - eller sherpaer - er samlet i basecamp, hvor de hvert år forbereder sig på bestigningen af bjerget.

De omkomne er alle nepalesiske sherpaer, som bjergguiderne i området bliver kaldt.

Den hidtil dødeligste dag på Mount Everest fandt sted i 1996, da otte personer mistede livet under et uvejr.

Mere end 300 mennesker er døde på Mount Everest siden det for første gang blev besteget i 1953.

Hundredvis af udenlandske bjergbestigere samles hvert år i Himalaya i Nepal, hvor otte af verdens 14 højeste bjerge ligger - deriblandt Mount Everest.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip