Lavine på Everest har kostet mindst 12 mennesker livet

En lavine på Mount Everest fredag har kostet mindst 12 mennesker livet og er dermed den mest alvorlige ulykke på bjerget nogensinde, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi har fundet 12 omkomne i sneen. Vi ved ikke, hvor mange flere, der blev fanget i lavinen, siger Dipendra Paudel fra Nepals turistministerium i Kathmandu.

Flere kilder siger, at antallet af omkomne er på 14.

- Jeg har set 11 lig bragt til basislejren. Vi har fået at vide, at vi kan vente yderligere tre, siger Lakpa Sherpa fra Redningssammenslutningen i Himalaya i telefonen fra Everest basecamp.

Lavinen ramte en gruppe nepalesiske sherpaer, som var ved at sætte tov op og bringe telte og mad højere op på bjerget for at forberede den videre færd for bjergbestigere på vej mod toppen af verdens højeste bjerg.

Lavinen skal være sket på den mest populære rute til bjergtoppen 8850 meter over havet.

Redningsmandskabet fik hjælp fra helikoptere. Syv personer blev reddet.

- Da vore bjergguider forlod lejren, faldt der ingen sne. Det var et fantastisk flot vejr. siger en operationsleder fra selskabet Himalayan Climbing Guides Nepal, som mistede måske seks bjergguider.

Snesevis af andre guider var tidligere på dagen gennem området.

Ifølge Elizabeth Hawley, der er bosat i Katmandu og leder Himalayan Database, som anses for at være førende inden for bjergbestigning i området, har lavinen kostet flere menneskeliv end nogen anden enkeltulykke på bjerget.

Lavinen ramte omkring klokken 6.45 lokal tid i cirka 5800 meters højde i et område på ruten mod det berygtede Khumbu-isfald - ikke langt fra Unna Base Camp.

Flere hundrede udenlandske bjergbestigere og guider - eller sherpaer - er samlet i basecamp, hvor de hvert år forbereder sig på bestigningen af bjerget.

Den hidtil dødeligste dag på Mount Everest fandt sted i 1996, da otte personer mistede livet under et uvejr.

Mere end 300 mennesker er døde på Mount Everest siden det for første gang blev besteget i 1953.

Hundredvis af udenlandske bjergbestigere samles hvert år i Himalaya i Nepal, hvor otte af verdens 14 højeste bjerge ligger.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip