Lavprisflyselskab shopper fly for 60 milliarder kroner

Europas største lavprisselskab har mandag underskrevet en aftale om at købe ikke mindre end 100 Boeing-fly for op til 11 milliarder dollar - det der svarer til over 62 milliarder kroner.

Flyene, som det irske flyselskab har lagt i indkøbskurven mandag, er af typen Boeing Co 737 MAX.

Aftalen indeholdt også muligheden for at købe yderligere 100 fly, som kaldes 737 MAX 200, fordi der kan være op til 200 passagerer om bord. Går aftalen igennem, vil det bringe ordren op på over 120 milliarder kroner.

Ryanairs administrerende direktør, Michael O'Leary siger, at han sigter efter, at lavprisflyselskabet fragter over 150 millioner passagerer om året i 2024. I 2013 bordede 82 millioner passagerer et Ryanair-fly

De nye fly vil ifølge direktøren betyde færre driftsudgifter og give selskabet mulighed for at tage endnu en god bid af flytrafikken.

- Det betyder, at vi vil udvide og vokse stærkt i Europa - både på nye markeder og ved at gå ind og tage trafik fra etablerede selskaber, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters til en pressekonference i New York, hvor han og Boeings administrerende direktør skrev under på aftalen.

- Jeg håber, at det vil fremskynde en ny priskrigs-æra i Europa over de næste 10 år, som Ryan vil vinde, ligesom vi har gjort i alle de andre priskrige, siger han.

De nye Boeing-fly vil have to ekstra døre og plads til otte passagerer mere, end der var plads til i 727-800 modellen, som Ryanair flyver med i øjeblikket. Derudover forbrænder flyene omkring 18 procent mindre brændstof sammenlignet med andre modeller.

Alt i alt vil driftsudgifterne ifølge O'Leary falde med omkring 20 procent som resultat af den store ordre.

De ekstra sæder vil generere yderligere indkomster for omkring en million euro, cirka 7,5 millioner kroner, per fly om året, vurderer direktøren.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip