Lavrov buldrer mod Nato-udvidelse

Udvidelsen af Nato mod øst er overilet, og det er en fejl, som skader Europas sikkerhed.

Den melding kommer fra Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, i Moskva, den russiske hovedstad, på en fælles pressekonference med Peter Szijjarto, Ungarns udenrigsminister.

Lavrov siger lige ud, at Ukraines neutralitet er nøglen til sikkerhed og i landets nationale interesse.

- Vi mener, og vi har talt om det siden begyndelsen på den nuværende historiske periode, at den overilede, endeløse udvidelse af Nato er en fejltagelse, der underminerer Europas stabilitet, siger Lavrov.

Inden mødet med gæsten fra Ungarn var Lavrov forbi parlamentet i den russiske hovedstad. Her holdt han en politisk tale, hvor han igen opfordrede til, at krisen i Ukraine løses ved dialog mellem regeringen i hovedstaden Kijev og så de prorussiske separatister i den østlige del af landet.

- Vi opfordrer til, at der etableres stabile kontakter mellem Kijev og Donbass-repræsentanter med det formål at finde frem til en gensidig acceptabel aftale, sagde han til parlamentarikerne i det russiske underhus.

Imidlertid kom reaktionen hurtigt fra Ukraine, hvor premierminister Arsenij Jatsenjuk beskyldte Moskva for at forsøge at få Ukraine til at anerkende de prorussiske oprørere, der bekæmper regeringshæren og vil holde regionerne Donetsk og Lugansk uden for Kijev-regeringens indflydelse.

Premierministeren erklærede, at hans regering ikke vil forhandle direkte med separatisterne. Eller som han formulerede det i sin besked til russerne:

- Vi vil ikke forhandle direkte med jeres lejesoldater.

Konflikten mellem regeringen og separatisterne har siden april kostet omkring 4000 mennesker livet.

Den 5. september blev der indgået våbenhvile mellem de stridende parter, men på det seneste er våbenhvilen blevet udsat for svære prøvelser.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip